torstai 6. maaliskuuta 2008

Hugo Nikula - Ghoul In AukHugo Nikula - Ghoul In Auk
Softone Music, 2008

Biisilista:
01. A Few Words of Welcome
02. Bullet
03. Working Man's Song
04. The Window Washer feat. Leonard
05. Transmission
06. From A Seed To A Tree
07. Kill Barbie

Hugo Nikula jatkaa Softone Musicin perinteitä juuri ilmestyneellä debyyttilevyllään "Ghoul In Auk". Aiemmin Gabro & Frankly Irrational, Freepoint Crew ja Tommishock & Kimarr ovat tarjoilleet tämän helsinkiläisen pienlevy-yhtiön kautta laadukasta englanninkielistä räppiä hyvällä tuotannolla ja vuonna 2008 saman tekee Nikula, joka on aiemmin tunnettu myös artistinimellä Semantix. Albumin outo nimi sekä kansitaide saattavat vierastuttaa, mutta uskokaa pois: kiekko ei pidä sisällään mitään "taideräppiä".

Levyn taustat tosin saattavat poiketa normaalista rap-levyjen kaavoista riippuen siitä, mitä kukin pitää tuttuna ja turvallisena. Siihen kaikista perinteisimpään jurnutukseen kyllästyneille ja muutakin kuin räppiä kuunteleville platan soundi uppoaa varmasti. Jokaisen seitsemän raidan taustat ovat ehkä juuri monipuolisuutensa takia erittäin miellyttävää kuunneltavaa elokuvamaisine maalailuineen ja genrerajoja rikkovine soundeineen. Oli kyseessä sitten itämaisine vaikutteineen aiheeseen sopiva Working Man's Song Avaintekijöiden Eeteeltä, rockahtava Bullet Robin Banksilta tai vaikkapa synkkä The Window Washer Ozolta, tuottaja osaa asiansa. Suorastaan itkettää, kun kelaa kuinka upeita musiikkivideoitakin näiden biittien pohjalta voisi tehdä.

Itse Hugo riimittelee sujuvasti englanniksi ilman, että kuuntelijan pitäisi tuntea myötähäpeää lausumisesta tai höristellä korviaan artikulaation takia. Jos Hugo Nikulan tyyliä pitäisi verrata ulkomaaneläviin, kuulostaisi mies ajottain Atmospheren ja Promoen risteytykseltä alla rullaavasta biitistä riippuen. Massasta hyvin erottuva ääni ja oikea asenne sylkemiseen. Biiseistä edukseen erottuu varsinkin mp3-singlenä julkaistu Bullet, Working Man's Song ja Kill Barbie, joka käsittelee huomionhakuisia lunttuja välillä toisesta, hieman ymmärtävästäkin näkökulmasta. Tarinamuotoisiksi kootut tekstit toimivat, mutta esimerkiksi läpät lääkkeistä ja oravanpyörästä Working Man's Songilla eivät ole enää mitään tuoreinta aihepiiriä.

Toisaalta, "Ghoul In Aukin" kappaleet on tehty kaksi-kolme vuotta sitten. Tätä faktaa ajatellen valtaosa lyhykäisen julkaisun biiseistä kuulostaa silti jotenkin hämmentävän kilpailukykyisiltä ja hyviltä, niin teksteiltään kuin biiteiltään. Naputettavaa löytyy ainoastaan välillä häiritsevän pahasti biittien alle hukkuvista vokaaleista ja levyn lyhyydestä, jota tosin kompensoi levyn laatu. Tiivistettynä: Hugo Nikulan debyytti on yllätys, jonka yli englanninkielisen räpin ystävien ei kannata nukkua ja jollaisia toivoisi saavansa lisääkin.

4/5

LINKIT:
Hugo Nikula
Softone Music
Softone Myspacessa
Tilaa "Ghoul In Auk" The Funkiestista

Ei kommentteja: