lauantai 23. helmikuuta 2008

Mestarisoundi - Soundcheck 2007Mestarisoundi - Soundcheck 2007
Monsp Records, 2007

Biisilista:
CD1
01. Puisto-osasto: Älkää juosko koiran perässä
02. Ruudolf feat. Karri-Koira: Van Damme
03. Konvehdinmussuttajat: A.S.T.E.
04. JMZ: Departure
05. Idän Ihme: Sitä räppipxxxxx
06. Hannibal & Soppa, Roitown Ink & R-Syke: Kuka vielä
07. Majakka: Nätti poika
08. Loost Koos feat. Ruudolf & Aksim - Pojast miehex
09. The Megaphone State feat. Hank Holiday: Keep Moving
10. Kemmuru: Uus ja parempi
11. Stepa: Lottovoittaja
12. Haamu: Ahneus
13. Neveready: Bad Wallpaper

CD2
14. Saurus: Ei tee lastenlauluja
15. Redrama: Follow My Lead
16. Laineen Kasperi feat. Davo & Ali Bhutto: Kuumottaa
17. Hot'N'Totti + Casiosix & Geeforce: Styroksi
18. Tykopaatti: Soittoo
19. Superjanne: Oikein
20. Elastinen, Timo Pieni Huijaus & Iso H: Nippusiteitä ja mustaa teippii
21. Kemmuru feat. Roope K & MC Särre: Siis missä mentiin? (Anonymous dancehall-remix)
22. TKUG (Lempi-Joe, Chyde, Hot'N'Totti): Maan alle
23. Thono Slowknow & Henry Who?: Eioo/Onvaa
24. Freepoint Crew: Brainstorming
25. Ville Kalliosta feat. Syöpä: Kielil mitä pitää a) ekas b) tokaks
26. Tommishock & Kimarr: Olemme
27. Srkkpkjt: Hä? (Mitä aiot tehä)

Viikoittain YleX:llä pyörivä, Chyden vetämä radio-ohjelma Mestarisoundi sekä Suomen suosituin hiphoppiin keskittynyt pienlevy-yhtiö Monsp Records löivät viisaat päänsä yhteen ja kasasivat tuplaksi asti paisuneen "Soundcheck 2007" -kokoelman keväällä 2007. 27 biisin ja kahden levyn mitassaan kokoelmalle on saatu mukaan paljon erilaisia tyylejä ja soundeja, englannin- ja suomenkielisiä biisejä & akteja sekä nimekkäitä ja nimettömämpiä artisteja joka puolelta Suomea. Edustettuna on niin Helsinki, Tampere, Joensuu, Turku ja Porvoo kuin myös Lappeenranta, Rovaniemi ja Sodankyläkin.

Tällaista kokoelmaa ehdittiinkin jo odottaa, sillä viimeksi suomalaista rap-osaamista on kasattu kokoelmaksi asti yhtä puolueettomasti Open Recordsin neljällä kyhäelmällä 2000-luvun alussa. Open Recordsinkaan kokoelmilla suomalaista rap-musiikkia ei onnistuttu kuitenkaan esittelemään yhtä laaja-alaisesti, totuudenmukaisesti ja aikaansa seuraavasti kuin "Soundcheck 2007:llä". Biisien tuotanto antaa hyvän yleiskuvan suomalaisesta räppituotannosta juuri tällä hetkellä, samoin MC:eiden tyylit sekä aiheet. Ja instrumeininkikin on muistettu ottaa huomioon.

Kokoelman biiseistä kun aloittaa kirjoittamaan, ei naputtelua pysty lopettamaan, sillä yhtäkään kappaletta ei voi nostaa platalta erikseen jalustalle. Englanninkielisistä biiseistä Redrama osoittaa olevansa yhä ehdottomasti Suomen paras lontoota vääntävä MC, niin hyvin flown kanssa leikittely, sanojen muovailu ja ulosanti onnistuu. Porvoolainen JMZ ei häviä tosin Redramalle paljoa, sillä hänen biisinsä Departure on yksi ensimmäisen levyn parhaita vetoja lyriikoineen, Coman biitteineen ja Juha Snellmanin koukuttavine kitaroineen.

Englanninkielisyydestä puheen ollen, aiemmin juuri englanniksi matskua tehneet Tommishock & Kimarr toimivat tällä levyllä jopa paremmin suomeksi. Heidän kappaleensa Olemme on hyvä osoitus suomirapin uusista tuulista mukaansatempaavudessaan ja innovatiivisuudessaan. Kimarrin biitti on älytön ja Tommin tyyli on vuosien saatossa parantunut huomattavasti. Laineen Kasperin ja Ali Bhutton kanssa Kuumottaa -raidalla esiintyvä Davo vetää melkoisen huikean versen, ainakin jos sitä vertaa Davon viime vuosien järjettömiin biiseihin ja featteihin. Yksittäisistä verseistä myös Aksimin kaksimielisyydet Kemmurun Uus ja parempi -biisillä jäävät unohtumattomasti mieleen. Kaiken kertoo jo versen aloituslainit: "Beibi ota se... kapula käteen ja näppäile numero / ennenkö ehit sanoon moi, niin mä tulen jo"

Nuoremmista kyvyistä Tykopaatti on suorastaan sydäntäsärkevän sympaattinen Soittoo -ruinauksellaan, jolla tamperelainen kieltämättä kuulostaa aika paljon The Streetsiltä. Tykopaatin läpät natsaa hyvin MDMA Nummisen överitunnelmalliseen taustaan ja kappaleen tarina on niin hieno, Semaforista soittelemaan ex-muijalle... Parikymppiset Haamu ja Stepa on myös valittu kokoelmalle ennakkoluulottomasti, mistä propsit J. Lainille ja kumppaneille. Danin kitaravetoinen ja utuinen biitti Ahneus -kappaleessa sopii Haamun ainutlaatuiselle äänelle ja tyylille loistavasti, kun taas Stepa saa kuuntelijan nauramaan lähes jokaisen lainin aikana Lottovoittajallaan.

Aiemmin mm. Opaalille biittejä tehnyt Emer onnistuu myös löytämään yhteisen linjan hänen taustansa päälle räppäävän artistin kanssa, kun Maajoukkueesta sooloilemaan (onneksi) lähtenyt Idän Ihme tilittää skenen meiningistä Sitä räppipaskaa -träkillä. "Morjesta pöheikköön" vaan. Hot'N'Totti on sanoittanut ja tulkinnut ajatuksensa upeasti Styroksilla, kun taas Srkkpjt räjäyttävät pankin RPK:n tuottamalla klubibängerillä sekä kokoelman viimeisellä raidalla Hä? (Mitä aiot tehä). Kaikki muutkin mainitsematta jääneet biisit ovat tavalla tai toisella niin laadukkaita, että ansaitsevat ehdottomasti paikkansa tällä kokoelmalla.

Hyvin miksattu kokonaisuus täynnä laadukasta suomiräppiä, tästä ei kokoelma voi paljoa parantua. Täysiä pisteitä en uskalla kuitenkaan antaa, sillä aina on varaa kehittyä. Harmi, että Jyväskylän meiningit ja esimerkiksi Don P & Jam, Huge L ja Pyhimys jäivät tältä pois.

4½/5

LINKIT:
Mestarisoundi
Monsp Records
Tilaa "Soundcheck 2007" The Funkiestista

Syvällä Pelissä -maininta:

"Syvällä pelissä, painavimmat pelaa pohjalla / aivot narikassa ja, perseet olalla"
-HZÄ (Srkkpjt) @ Hä? (Mitä aiot tehä)

Ei kommentteja: