perjantai 1. helmikuuta 2008

Lord Est - Tulin teitä muistuttaanLord Est - Tulin teitä muistuttaan
Hype Records, 2008

Biisilista:
01. Hiki
02. Sä teet
03. Jotkut muijat feat. Mariska
04. Ei o rakkautta keskustorilla feat. Elastinen
05. Tikkaa tikkaa
06. Mitä etit feat. Jonna
07. Ilman itsekurii
08. Tulin teitä muistuttaan feat. Norlan
09. Nettisuhde
10. Sun vieres on lämmin

Kahdesta veljeksestä (Est, Uncle Tan) koostuva tamperelainen dancehall-kokoonpano Lord Est on palannut muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen muistuttamaan suomalaisia olemassaolostaan. Ryhmän kolmannella albumilla tuottajan paikkaa on kuluttanut Beats & Stylesista tuttu Dj Control, kun sävellyksestä ennen vastannut Uncle Tan on ottanut aiempaa enemmän osaa myös sanoitusten väsäämiseen. "Tulin teitä muistuttaan" on jatkoa kahdelle kokoonpanon aiemmalle pitkäsoitolle, vuonna 2002 ilmestyneelle "Aateliselle" sekä 2005 julkaistulle "Päivät töissä" -levylle.

Päällisin puolin katsottuna meininki on debyyttialbumin ajoista muuttunut aika radikaalisti. Tuolloin jopa räpiksi luokitellut biisit ovat vaihtuneet melodisempiin rallatteluihin ja soundista on tullut huomattavasti kuuntelijaystävällisempää, ehkä myös popimpaa dancehallia/reggaeta. Inspiraatiota Lord Estin kaksikko saa kuitenkin edelleen pääosin rakkaudesta ja naisista, sillä yli puolet uuden pitkäsoiton kymmenestä raidasta käsittelevät edellä mainittuja aiheita. Mahtuupa sekaan yksi hauskanpitoa ylistävä comeback-biisi, ankeasta liukuhihnaduunista kertova single Sä teet sekä nimensä veroinen Nettisuhde.

Sanoitukset ovat monessa biisissä lapsellisen noloja, mutta ehkä juuri sen takia myös samaan aikaan mukaansatempaavan hauskoja. Erityisesti muutamia kertosäkeitä pyörittäessä tulee samanlainen fiilis kuin lastenlauluja kuunnellessa - pakkohan niille on tuhahtaa aikuismaiseisesti, vaikka ne tarttuvat kuuntelijaan yhtä nopeasti kuin influenssa alokkaisiin varuskunnissa. Esimerkiksi Elastisen kanssa tehdyllä Ei o rakkautta keskustorilla -träkillä kuullaan kuinka: "Ei o rakkautta keskustorilla, kun tulee vastaan iso gorilla, se vetää naamaan sua vasurilla, vasurilla, vasurilla..." Argh. Kertsit ovat tästä huolimatta yksinkertaisen tehokkaita ja jäävät soimaan päähän pitkiksi ajoiksi.

Jos Lord Est olisi kasvattaja, se ei asettaisi lapselleen tiukkoja rajoja, vaan ohjaisi kasvattiaan lempeän ohjeistavasti eteenpäin elämässä. Kertojana Lord Est ei nimittäin pyri tyypillisten dancehall/reggae-artistien tyyliin niinkään julistamaan totuuksia, vaan esittää asiansa omintakeisella tyylillään ja äänenpainollaan. Tyyli sopii hyvin pitkäsoiton äänimaailmaan, mikä on puolestaan ilahduttavan pirteää ja monipuolista. Ns. oikeat kitarat, bassot ja rummut tuovat oman mausteensa taustoihin, vaikka elektronisempaakin meininkiä löytyy siitä pitäville tasapainottamaan kokonaisuutta. Taustojen kanssa ei ole liiemmin kikkailtu ja siksi ne saattavat joidenkin mielestä kuulostaa liiankin kilteiltä tai tavanomaisilta. Allekirjoittaneelle yksinkertaistettu meininki toimii oikein hyvin, oli kyse sitten versejen aikana laahaavasta Sä teet -taustasta tai nopeatempoisesta nimikkobiisistä.

Feateissa (Mariska, Elastinen, Jonna, Norlan) ei ole juurikaan kehumista. Ainoastaan Norlanin vierailu tuo oikeasti jotain uutta levylle.

"Tulin teitä muistuttaan" vilahtaa lyhyen kestonsa takia nopeammin ohi kuin osaa arvatakaan ja Lord Estillä on vielä paljon tekemistä, jotta kokoonpanon suomenkieliset sanoitukset muovautuvat tanssilattioille sopiviksi. Taustat, tyylit ja kertosäkeet sen sijaan on kunnossa ja ne saavat albumin kuulostamaan hyvältä, vaikka sisältö ei sitä välttämättä sanoituksien osalta olisikaan. Huolettomasta musiikista pitäviä Lord Estin kolmas levy viihdyttää varmasti, mutta muita suosittelen harkitsemaan tarkemmin ostopäätöstä tehdessä.

3/5

Linkit:
Lord Estin kotisivut
Hype Records
Lord Est Myspacessa
Lord Estin "Sä teet" -video
Lord Est Wikipediassa
Tilaa "Tulin teitä muistuttaan" The Funkiestista!

Ei kommentteja: