sunnuntai 24. helmikuuta 2008

Ideaali - KannanottoIdeaali - Kannanotto
Omakustanne, 2007

Biisilista:
01. Intro
02. Kannanotto
03. Näin tänää
04. Häiriötekijöitä
05. Nostalgiaa
06. Huomenta Suomi feat. J. Näsi (mp3)
07. Hullumpaan suuntaan feat. Brädi & Cheek
08. Mistä mä tuun
09. Pintaliitäjä feat. Jay Who
10. Kasvuvaihees
11. Pysähtynyt
12. Muuttolinnut feat. Jay Who

On ymmärrettävää, että alle parikymppisinä aloittaneet artistit tuntevat muutaman julkaistun levyn jälkeen olonsa kypsemmäksi ja aikuisemmaksi. Tällöin on hyvä tilaisuus tilittää kasvamiseen liittyvistä aiheista ja kenties saada vähän kantaaottavemmilla teksteillä vanhat "vihaajat" puolelleen. Elastinen teki pientä pesäeroa vanhaan Fintelligens-imagoonsa jo debyyttialbumillaan "Elaksis Kivi" ja Cheek julkaisi "Kasvukipuja"-nimisen albumin viime keväänä. Samoihin aikoihin keväällä 2007 tunsi toinenkin lahtelainen artisti, Ideaali, ajan sopivaksi vähän aikuisemmalle levylle ja julkaisi neljännen albuminsa "Kannanotto".

J. Vennon tuottaman introfiilistelyn jälkeen levy alkaakin Ideaalin omalla Kannanotolla suomiräppiin. Vähän laimeaksi jäävän kritisoinnin jälkeen ylistetään naisten ulkoisia avuja, muistellaan menneitä, päivitellään maailmanmenoa, tarkastellaan omaa kasvua ja räpätään veljen kanssa parin raidan verran. Aiheet eivät ole siis mitään kovin uutta auringon alla eikä valitettavasti sanoituksetkaan tee pintaraapaisuillaan sen syvempää vaikutusta. Joillakin biiseillä kierrätetyn oloista lyriikkaa (Huomenta Suomi) ja joillakin taas hyvää yritystä kirjoittaa jotain kantaaottavaa (Hullumpaan suuntaan), mutta loppupeleissä kantaaottavuus jää puolitiehen.

Pieni karismaattisuus ei olisi myöskään pahitteeksi Ideaalin räpeille, sillä ääni ja tyyli kuulostaa samalta kuin tuhansilla muilla MC:eillä. Välillä ulosanti on niin pehmeää, että sanat meinaa hukkua biitin alle. Karismaa tai jämäkkyyttä flowhun & räppeihin lisää, kiitos. Ideaalin uutukaisella positiivisena puolena erottuu puolestaan melodisemmat kertosäkeet, jotka on kieltämättä rakennettu tehokkaiksi ja tarttuviksi. Suurimman osan kertseistä vetää artisti itse, mutta esimerkiksi Huomenta Suomella haastavassa tehtävässä Ideaalia auttaa J. Näsi, jonka mielipiteet jakava laulu uppoaa allekirjoittaneeseen varsin mallikkaasti.

Toinen positiivinen puoli albumissa on sen tuotanto. Biittejä julkaisulle ovat tehneet niinkin kovat nimet kuin MGI, Näkökulman Ola, freestylebattlen voitosta ikuisesti muistettava JV, Coma, velipoika Jay Who sekä sokerina pohjalla Rähinän Timo Pieni Huijaus, jota harvoin tuottajan ominaisuudessa saa kuulla. Samplevoittoinen tuotanto on laadukasta, MGI:n biititkin ovat tasokkaita eikä pienille nimille annettuja jämätaustoja.

Albumilta täytyy mainita erikseen nelosraita Häiriötekijöitä, joka on kesäinen ja hyväntuulinen biisi naisista sekä erityisesti kyseisen sukupuolen kauneudesta (keuhkot, huom!). Simppelin toimivat riimit, hyvä biitti MGI:ltä sekä laakista mieleen jäävä kertosäe.

Tuotannon ja kertosäkeiden ollessa hyviä ja tekniikan ollessa perusteiltaan hallussa, "Kannanotto" kuulostaa kyllä tasaiselta ja hyvältä kokonaisuudelta. Moni kakku päältä kaunis: sisällöltään biisit eivät yllä ihan sille tasolle, että Ideaalia voisi neljännenkään levyn jälkeen pitää suomalaisen rap-musiikin kärkikaartin tekijänä. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut ja "Kannanotto" on Ideaalin paras albumi so far. Ei ne riimitkään mitään paskoja ole, vaikka kuluneista aiheista läppää yritetäänkin vääntää.

Näiden seikkojen pohjalta arvosanaksi muodostuu...

3/5

LINKIT:
Ideaalin kotisivut
Ideaalin Myspace
Haastattelu syvallapelissa.comissa keväältä 2007
Tilaa "Kannanotto" The Funkiestista

Syvällä Pelissä -maininta:
"Ne puhuu skenest ja pelistä, kenel on se syväl pelissä / monil on pippeli, vaik tää meno kaipaa penistä"
-Ideaali @ Kannanotto

"En oo syvällä pelis, ku tää on sopivan syvynen / ennemmin oon lastenaltaas, tää on tilanne nykynen"
-Ideaali @ Näin tänään

4 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Sairaan hyvä että oot tehnyt blogin rytmimusiikin levyistä, koska jos jostakin suuresta lehdestä katsoo arvioita, niin niissä on usein vain pop-levyjä. Sit vielä jaksat kirjoittaa pitkiä postauksia, eikä mitään muutaman rivin 'levy oli ihan hyvä' postauksia.

Mikko kirjoitti...

Kiitos, kiva jos miellyttää!

Ennen uusia arvosteluja lisäilen kohtapuolin vielä Huge L:n, Loost Koosin, Steen1:n, Konvehdinmussuttajien ja Notkean Rotan platoista jonkinnäköistä arviota, kunhan löydän ne vanhan koneen syövereistä.

Anonyymi kirjoitti...

Upgrading Sony Vpl-hs20 Projector Area rug

Here is my webpage - temple

Anonyymi kirjoitti...

Headed Tvs Defined

Also visit my webpage ... vdeo to mp3 converter free