keskiviikko 27. helmikuuta 2008

Huge L - SupermaniaHuge L - Supermania
Omakustanne, 2007

Biisilista:
01. Intro
02. Kuultavaa loistet
03. Karmageddon
04. Väkivaltaan
05. Arkkivihollinen
06. Rahapuu
07. Mun silmis
08. Rahaterapiat
09. Miedonkovaa
10. Tasapainos
11. Olemassa
12. Miedonkovaa (remix)

Huge L ei lähde turhia nöyristelemään kesällä 2007 julkaistulla soololevyllään "Supermania". Mies kun antaa suomalaiselle rap-musiikille täyslaidallisen kritiikkiä jo levyn Introssa, väittäen biittejä muovisiksi ja MC:eitä tylsiksi. Lyhyeltä avausraidalta löytyy myös naseva kommentti niille, jotka ostavat levyjä nimien eikä niinkään itse musiikin takia: "Suomiräppi myy, jos on levy täynnä fiittejä". Kuulostaako tutulta?

Aiemmin keväällä arvioimani "Seministit"-levy liikkui lähes kauttaaltaan samoilla linjoilla, kuin edellä mainittu "Supermanian" intro. Suomiräppärit ja genren kuluttajat saivat kyytiä uusavuttomuudesta ja kopioimisesta, aiheet liikkuivat vähän liian samoissa ympyröissä ja tekstit lähtivät kesken biisin harhailemaan sivukujille. Samat ennusmerkit on siis jälleen ilmassa tällä Hugen kokonaan itse tuottamalla sekä räppäämällä (ei featteja, ellei lasketa "Mode-sampleja") kahdentoista biisin kokonaisuudella, mutta onko tosiaan niin, että virheistä ei olla opittu?

Vastaus: ei. Onneksi. Tällä kertaa kollegoille vittuilu jää introon ja muutamiin yksittäisiin laineihin, Hugen keskittyessä enemmänkin yhteiskuntakriittisempään tekstiin. Suomirapin Leevi & The Leavingsinakin tunnettu mies osaa esittää kritiikkinsä varsin pistävästi. Erityisesti norsunluutorneissaan vallankahvasta nauttivat päättäjät ja edustajat saavat iskuja jatkuvalla syötöllä niin oikelta kuin vasemmaltakin, Hugen innostuessa tilittämään vallasta esimerkiksi Arkkivihollinen -kappaleella

Rahaa palaa, ihan ku ois pyromania /
typografian takia, saatiin byrokratiaa
Lippuu lappuu, pinoihin nippuihin pinoihin /
vittu, siin on yks syy miks mä kiroilin
Ja toinen on: hierarkia /
oon ku lapsi, jonka kädest joku vie karkkia

Huge L:n silmissä tavallisilla Suomen kansalaisilla ei mene niin hyvin kuin annetaan ymmärtää. Väärien päätöksien ja valintojen kautta valtaan pääsee omaa napaansa tuijottelevia tyyppejä ja kierteen jatkuessa kansalaiset joutuvat kestämään ns. henkistä väkivaltaa. Kuultavaa loistet -raidalla taas naureskellaan aikojen muuttumiselle: kun ennen "soudettiin kirkkoveneillä vaikka päin laivoja", nykyään ollaan joka asiassa uusavuttomia vässyköitä vailla omaa tahtoa. Levyn toiseksi viimeisellä biisillä Olemassa taas revitään läppää siitä, kuinka helppoa ihmisiin on vaikuttaa:

Ja teineille hyvinvointia /
"supersize" antaa ylivoimia
Kuteet sait, mut ne ei sulle sopinu /
ku sä et ookaan se tyyppi mainoksest kel on sopimus
Nyt on varmaan pakko laihduttaa /
neito, pikaruokalas sä äsken sanoit ettei suhun voi vaikuttaa

Ensimmäisillä kuuntelukerroilla lyriikoita voi pitää muka-hienona-kritiikkinä, politiikkaa ja paskanjauhantaa. Mutta mitä enemmän biisejä ja niiden sanoituksia kuuntelee, tajuaa, että riimit eivät ainoastaan kuulosta hienoilta, vaan ne myös on sitä. Huge pystyy mahduttamaan yhteen verseen yllättävän paljon asiaa ja tämän vuoksi osa pointeista menee väistämättä ohi eikä kaikkia kaksoismerkityksiä välttämättä löydä niin nopeasti kuin luulee. Tämä siitä huolimatta, ettei Hugen teksti nyt mitään Asan tasoista mahdottomuutta tulkittavaksi ole.

Vaikka artistilla on kuolettavan tylsä ääni ja välillä ulosanti vailla kunnon virtausta (joskin ulosantikin on kehittinyt harppauksella sitten "Seministien"), Huge osaa silti erilaisin keinoin tehdä biiseistä ja räpeistä elävempiä. Jotain kertoo jo se, että levyn kertosäkeet ovat itse asiassa aika hyviä ja tarttuvia, vaikka Hugelta luulisi lauluäänen puuttuvan tyystin. Miinusta tulee vieläkin siitä, että kaikkein pitkitetyimmät sanaleikittelyt tuntuvat menevän tyhjänpäiväiseksi selittämiseksi ohi itse kappaleen aiheen.

Biitit ovat uniikkeja ja monipuolisia. Välillä käytetään loistavia suomalaisia sampleja (Arkkivihollinen), välillä taas soundipuolta dominoi idän naapuriltamme tuulahtaneet vaikutteet (Karmageddon, Väkivaltaan). Olemassa on kiva vinkunabiitti ja Tasapainos-träkistä tulee mieleen Avaimen "Punaiselle tiilelle" tuotettu soundi. Kaikkien taustojen rungot ovat potkivia ja siihen päälle lisätyt mausteet samplejen muodossa taas tekevät biiteistä tarttuvia. Hugen tyyli tuottajana tuntuu olevan ns. maalaileva, jonka vuoksi pelkästään taustojen rakentumista on mielenkiintoista kuunnella.

Oma lukunsa on Miedonkovaa -kappale ja siitä tehty remix, joissa on molemmissa erittäin tiukat biitit. Erityisesti remixin biitti on vuoden 2007 ehdottomasti kovimpia tapauksia! Ja löytyy tästäkin biisistä hyvää myös sanoituspuolelta, esimerkkinä: "Kellot jätättää, mut aina ajois silti / työttömät nuoret pajois, työttömän huolet katois pilvii". Hahah!

"Supermania" on lyhyt, mutta hitaasti lämpiävä kokonaisuus, joka on tarkoitettu erityisesti hyvän (piilo)vittuilun sekä omaperäisen kovien taustojen ystäville. Miinusta tulee silloin tällöin iskevistä tyhjänpäiväisyyksistä sekä kappaleiden lyhyydestä.

4/5

LINKIT:
Huge L Myspacessa
Huge L -musiikkivideoita Youtubessa
Huge L -haastattelu alkuvuodelta 2008
Hugen ja Moden haastattelu keväältä 2007
Tilaa "Supermania" The Funkiestista

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

On ihan törkeenhyvät arvostelut! Sulla on tekstitystaito hallussa. Arvostan suuresti ja jatka ihmeessä näitä kirjoitteluita!