sunnuntai 13. tammikuuta 2008

Korpilaki - Korpilaki EPKorpilaki - Korpilaki EP

Runtu Records, 2007

Biisilista:
01. Palkkamurhaaja feat. Jahhvel
02. Alanmiehet
03. Rakkauskirje
04. Takiaisia
05. Multaa ja muutama lyhty
06. Aikahyppy
07. Melkein hävettää
08. Poika feat. Ilaria (Väkikoira remix)

Hienon suomirap-vuoden 2007 loppukin tarjosi vielä positiivisia yllätyksiä julkaisurintamalla, kun neljän rovaniemeläisnuoren muodostama Korpilaki julkaisi debyytti-EP:nsä joulukuussa. Myspacessa maistiaisena ollut Rakkauskirje sekä levyn sampleri loivat jo tietynlaisia odotuksia julkaisua kohtaan, sillä ennen niiden kuulemista Korpilaki on ollut mulle vain "taas yksi projekti sieltä Rollon suunnalta". Rajatapauksen, Rapoflexin, R-Sykkeen ja Zamaanin kahdeksan raidan hengentuote puskettiin ulos Runtu Recordsin kautta ja sitä oli tuottamassa P. Psychowski sekä AaJii.

Ilahduttavaa on huomata, että vaikka tälläkin EP:llä löytyy sitä "Pohjoisen julkaisuille" tuttua rehtiä uhoamista, niin kiekolle on pyritty tekemään myös vähän monipuolisempia biisejä. Aiheita käsitellään pilke silmäkulmassa, menemättä kuitenkaan ns. huumoriräpiksi. Rakkauskirjeessä Zamaani, Rajatapaus ja R-Syke kertovat hempeän lainabiitin päälle hauskasti maksullisista naisista, mikä yllättää ja naurattaa kuuntelijaa. Multaa ja muutama lyhty -träkillä taas vakavoidutaan hetkeksi ja haudataan toiveet vanhan parisuhteen osalta, jonka jätkät taisivat kännipäissään pilata. Aikahypyllä Rapoflex heittää parhaimman versensä koko EP:llä kertomalla ajasta, jolloin eivät räppi ja päihteet olleet vielä niin vahvasti mukana kuvioissa, kunnes...

Ja sitä uhoakin siis löytyy: Palkkamurhaaja on nimensä veroinen biisi kyseisen ammatin hyvistä ja huonoista puolista, kun Takiaisia taas näpäyttää ärsyttäviä hang-a-roundeja, jotka luulevat olevansa hyviäkin kavereita artistien kanssa. Kappaleet etenee ilman kummempia ongelmia suunvuoron vaihtuessa MC:ltä toiselle ja sanoitukset ovat pääosin hyvää kamaa. Ne ei ole nerokkaita, mutta niissä on haettu erilaista näkökulmaa aiheisiin ja se paistaa tekemisestä positiivisesti läpi. Lisäksi melkeinpä jokaiselle raidalle on onnistuttu rakentamaan tarttuva, mutta uskottava kertosäe, kiitos R-Sykkeen ainutlaatuiselle äänelle.

Ongelmia tulee lähinnä flown kanssa. Siinä missä R-Syke ja Rajatapaus selviävät puhtain paperein, Zamaani ja Rapoflex tulevat flownsa suhteen heitä jäljessä. Zamaanilla on vaikeuksia ns. kuunnella biittiä ja sovittaa sen tempoon omat räppinsä, sillä monella biisillä Zamaani on joko taustan suhteen myöhässä tai etuajassa. Tyypin flowta voi verrata hänen tekemiin kansiin: tyylikkään rosoista, mutta rehellisesti sanottuna huolimattoman rumaa. Rapoflexillä tilanne ei ole ehkä ihan yhtä hälyttävä, mutta varsinkin Melkein hävettää -biisillä huomaa kuinka tämä kaksikko erottuu R-Sykkeestä sekä Rajatapauksesta negatiivisessa mielessä.

Tuotantopuolella lainabiitit on hyvin valittuja ja AaJiin lämminsoundinen Melkein hävettää kuulostaa jollain tapaa D12:n My Bandilta, mikä on - tässä tapauksessa - sanottu hyvällä. P. Psychowski on leiponut levylle kolme biittiä, joista Aikahyppy toimii ehdottomasti parhaiten. Vähän liian tunkkaista ja tylsää soundia muuten omaan makuuni.

Jos kehitys jatkuu samaan malliin tämän vuoden puolella julkaistavalle pitkäsoitollekin asti, niin meillä kuuntelijoilla on lupa odottaa hyvää Korpilailta. EP yltää lähes arvosanaan 3½, mutta saa lopulta tylsästi VAHVAN kolmosen.

3/5

Linkit:
Korpilaki
Tilaa "Korpilaki EP" The Funkiestista!

Ei kommentteja: