sunnuntai 13. tammikuuta 2008

Cheddar - Superb CharacterCheddar - Superb Character
CheddarMusic/Fresh Productions, 2008

Biisilista:
01. Intro
02. Back In My Element
03. The Anthem
04. What You Don't Know
05. Just Move
06. Summer Jam feat. Jonna
07. Block Party feat. Hard Target
08. Huh
09. Fire
10. This Girl
11. What Now feat. Lisa Gallo
12. Burnin' Up feat. J-Kay
13. Jealous One's feat. Baby Sham
14. Ey B
15. Blow Up feat. Cheek
16. Is You Wit Me
17. Superb Character
18. My Passion (Bonus track) (mp3)
19. This Girl (remix) (Bonus track)

Cheddarin esikoisalbumia "Superb Character" on promottu kovasti vierailla, jotka albumilla esiintyy. Onhan mm. entiseen Flipmode Squadiin (nykyinen Famous Millionaire Squad) kuuluvan Baby Shamin, Suomen tunnetuimman R&B-laulaja Jonnan ja Cheekin featit sinänsä ihan vaikuttava kattaus, mutta mainostamistaktiikka kertoo jo hieman albumin sisällöstä. Nimittäin löytyykö sellaista ollenkaan tältä levyllä?

Äitiään normaalia enemmän rakastavia persoonia ja narttuja levyltä ainakin löytyy valehtelematta jokaisesta biisistä. Ei siinä mitään, kai tietynlainen naisten alentaminen kuuluu joihinkin klubibiiseihin kohtuullisesti käytettynä. Ja ei bitch- sekä motherfucker-sanojen käyttö kymmeniä kertoja albumin aikana aiheuta muuta kuin ärtymystä ja huvittuneisuutta kuuntelijassa. Mutta Cheddarilla läpät menee välillä niin mauttomiksi, että on pakko vaihtaa biisiä myötähäpeästä. Esimerkiksi Huh, Ey B ja This Girl menevät aika räikeästi mauttomuuden kielletylle alueelle - nielemistä ja dippailua rapakon takaa mallia ottaen.

Eikä sanoituspuolelta kannata muutenkaan mitään kovin positiivista etsiä, sillä MC:n lahjat kirjoittajana rajoittuu lähinnä satunnaisiin nokkeliin laineihin, satunnaisilla biiseillä. Löytyy albumilta klubi- ja naisläppien lisäksi toki vähän vakavempiakin aiheita, kuten hyvän elämän pohtimista (What Now) ja tilitystä siitä kuinka haluaa tehdä jotain merkittävää sekä vaikuttaa elämänsä aikana (My Passion). Mutta näitäkin aiheita käsitellään mitäänsanomattomasti.

Cheddarin avut löytyvät biisien rakenteiden suunnittelusta sekä ulosannista. Useassa biisissä on selkeästi Cheddarin ja kulloisenkin tuottajan kanssa yhdessä tehtyjä kikkoja kappaleen elävöittämiseksi, mm. hyviä bridge-osioita sekä biitin pysäytyksiä. Cheddarin flow on hyvä ja räppääminen kuulostaa mallikkaalta, vaikka artikuloinnissa onkin selviä puutteita. Erityisesti painostavaan ja nopeaan biittiin tehtyjä teknisempiä vetoja on mukava kuunnella, koska niistä kuuluu edes jonkinlainen räppäämisen nälkä ja tunne.

Tunnetta ja sielua puuttuu sen sijaan monilta biiteiltä, sillä noin puolet levyn tuotannosta kuulostaa hirveän muoviselta ja tehdasmaiselta. The Anthem rullaa eteenpäin kuulostaen välillä samalta kuin Fool's Gardenia samplaava Eino Antiwäkin Kovat äpärät -tausta, mutta rullaa tylsästi. Block Partyssa taas alun lupaava tausta lässähtää reggaeton-meiningiksi. Eikä Summer Jamkaan jaksa sytyttää. Sen sijaan Musiclovers-tuotantotiimiin kuuluva Johnboy yllättää laadukkailla biiteillään, samoin kuin J-Kay This Girlillä. Ja Kfiedin Blow Up -tausta on hämmentävän kova ja itse asiassa yksi syistä, jonka takia levyn jaksaa kaivaa myöhemmin esille, vaikkei muut träkit nappaisikaan. Suurimman osan tuotannosta hoitaa Musicloversien Dip Flirt, jonka biitit ovat melkeinpä 50-50 hyviä ja huonoja.

Ai niin, niistä vierailijoistakin voisi sanoa pari sanaa, kun niitä on kerran niin paljon mainostettu. Hard Target hoitaa leiviskänsä hyvin Block Partylla. Hauskan vierailusta tekee se, että versessään hän kritisoi musiikkiteollisuutta ja MTV-meininkiä, ikään kuin tahatonta dissiä Cheddaria kohtaan. Cheek vastaa levyn ainoasta suomenkielisestä vierailusta, mutta miehen tyyli ei selvästikään sovi biisissä käytettyyn biittiin. Lisa Gallo ja Jonna vetävät kertsinsä ihan ok:sti, kun taas aiemmin tuottajan ominaisuudessa kehumani J-Kay alittaa riman omalla lauleskelullaan Burnin' Upilla. Kohutun Baby Shamin verse on nopeasti ohi, mutta ihan piristävä lisäys kokonaisuudelle.

Oikeastaan 19 biisin joukosta erottuu neljä raitaa edukseen: Back In My Element, Jealous One's, Blow Up ja My Passion. Niitä kaikkia yhdistää hyvä biitti, nälkäinen asenne ja räpistä räppääminen. Muilta osin levy koostuu klubibiiseistä, joilla on omat hetkensä, mutta useimmiten ei-niin-viihdyttävät sellaiset. CheddarMusicin ja Fresh Productionsin julkaisema pitkäsoitto avaa vuoden 2008 kovilla tavoitteilla, mutta nihkeästi.

2/5

Linkit:
Cheddar
Cheddar Myspacessa
Cheddarin haastattelu syvallapelissa.comissa
Tilaa "Superb Character" The Funkiestista!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Haluaisin korjata yhden virheen arvostelussa..
Introssa sanotaan selkeästi mielestäni "Man I'm so HIGH like monkeys on the trees/..." eikä hot.

Mikko kirjoitti...

Kiitos korjauksesta.