sunnuntai 23. joulukuuta 2007

Pyhimys - Salainen maailmaPyhimys - Salainen maailma

Monsp Records, 2007

Biisilista:
01. Talvipuutarha
02. Silivatiseilaa
03. Kurjuutta kummempaa
04. Liskojen yö
05. 6:05 feat. Heikki Kuula
06. Mä en r*****a sua
07. Tähti
08. Prinsessa
09. Herätä mut maanantaina
10. Intialainen enneuni
11. Mikko Maltsusta
12. Suhteettomuusteoria
13. Pidä paussi mun puolesta feat. Asa
14. Angervotien ajattelija
15. Salainen maailma

Pyhimyksen virallisesta debyyttialbumista kirjoittaessa täytyy olla kieli keskellä suuta, sillä teksti meinaa väkisinkin vääntäytyä enemmän mainosmaiseksi hehkutukseksi tai vastaavasti virheiden väkinäiseksi syynäämiseksi (jottei vaan päästäisi plattaa liian helpolla) kuin arvosteluksi. Monspin kautta syksyllä 2007 ilmestynyt "Salainen maailma" koostuu siis viidestätoista raidasta, joiden syntymisessä on tuotantopuolella Pyhimystä avustanut Ruckit Entertainment, Three Legs Luigi ja Bleakk sekä kourallinen liveinstrumentteja näppäilleitä muusikoita aina Mats Takilasta lähtien. Mikissä levyllä kuullaan itse pääartistin lisäksi Asaa ja Heikki Kuulaa.

Pyhimyksen ote kynään on pysynyt edelleen jämptinä ja MC tuntuu olevan kirjoittajana yhtä hyvä kuin aina ennenkin, ellei jopa hieman parempi. Tekstejä ja biisejä yleensä on helppo lähestyä, vaikka niissä onkin paljon myös sellaista, mikä avautuu vasta pidemmän kuuntelun jälkeen. Tätä kirjoittaessani teki mieli useaan otteeseen lainata Pyhimyksen sanoituksia, mutta jouduin jokaisella kerralla pettymyksekseni käyttämään pyyhintä ja poistamaan yritykseni. Syy tähän on se, että mitään yksittäisiä laineja on turha lainata, koska silloin pitäisi melkein lainata kokonainen verse. Ja sitten taas kokonainen biisi.

Olen pitänyt Pyhimystä myös taitavana kertojana sanan varsinaisessa merkityksessä: mies hoitaa tarinoiden tulkitsemisen ulkopuolisen silmin upeasti. "Salaisella maailmalla" Pyhi osoittaa osaavansa myös henkilökohtaisten biisien kirjoittamisen, sillä rehellinen Intialainen enneuni on kiehtovuudessaan ja elokuvamaisuudessaan platan parhaita biisejä. Biitin ja kerrontatyylin ansiosta kappale saadaan kuulostamaan unen ja todellisuuden rajojen välillä häilyvältä, mutta lopulta surulliselta tarinalta. Mikko Maltsusta taas on taustan ja temmon muuttumisen myötä arvaamattoman kova tilitys räppipiireistä ja niiden väkinäisistä maneereista.

Henkilökohtaisten tekstien lisäksi mukana on monta biisiä, joiden voi tulkita liittyvän suomalaisuuteen ja näin ollen levyltä löytyy varmasti kaikille kuuntelijoille jotain, minkä voi omaksua ja allekirjoittaa. Juomiskulttuuria ruoditaan Liskojen yössä, kylmälle maallemme ominaista harmaata arkea ja nöyriä ihmisiä käsitellään biisillä Kurjuutta kummempaa sekä muistutetaanpa Herätä mut maanantaina -träkillä vielä niistä viikoittaisista univeloista, jotka luulemme nukkuvamme viikonloppuna pois. Lyhyt Mä en r****** sua taas osoittaa aika selvästi rakkauden olevan kirosana, jota ei saa sanoa ääneen.

Varsinainen räppääminen eli ulosanti on selkeää ja omaperäistä, joskin välillä liian tylsää. Vaikka Pyhimys koittaakin esimerkiksi sanojen painottamisien kautta tuoda vähän eloa räppeihin, niin varsinkin albumin loppupuolelle mentäessä huomaa, kuinka pieni ripaus karismaa tekisi biiseille terää. Flow on kuitenkin sen verran nopea siihen nähden kuinka paljon tekstiä ehtii yhden versen aikana tippua, että jokainen biisi vaatii keskittymistä. Ja kun biisejä on viisitoista ja niihin mahtuu paljon asiaa, herpaantuu ainakin meikäläisen keskittyminen pakosti jossain vaiheessa muille maille.

Tätä ongelmaa kuitenkin helpottaa biisien taustat, joiden mystinen ja vaihteleva tunnelma pitää kuuntelijan levyn parissa. Alkupäässä tuntuu olevan vähän enemmän perinteiseltä räppituotannolta kuulostavat biitit, kun taas levyn loppua kohden liveinstrumenttien käyttö lisääntyy ja tietysti myös soundi muuttuu monipuolisemmaksi. Kaikkia taustoja yhdistää kuitenkin tietynlainen mahtipontisuus ja se, että ne kasvavat biisin edetessä yhä isommiksi ja voimakkaammiksi kokonaisuuksiksi.

"Salainen maailma" on hienosti tuotettu, kirjoitettu, räpätty ja koottu paketti, josta löytyy kuunneltavaa normaaliin levyyn verrattuna pidemmäksi aikaa. Sen ainoa miinus tulee tylsyydestä, mikä iskee väistämättä jossain vaiheessa kuuntelukokemusta. Se on kuitenkin pientä kaiken positiivisen rinnalla ja uskallan sanoa muutamia merkittäviä albumeita kuulemattakin tätä jo nyt vuoden 2007 parhaaksi kotimaiseksi räppilevyksi.

4½/5

LINKIT
Pyhimys
Pyhimyksen Myspace-sivut
Monsp Records
Pyhimyksen haastattelu syvallapelissa.comissa
Pyhimyksen haastattelu vuodelta 2006
Tilaa "Salainen maailma" The Funkiestista

Ei kommentteja: