perjantai 28. joulukuuta 2007

Niko & Tapsa - Tässä kaupungissa tuulee ainaNiko & Tapsa - Tässä kaupungissa tuulee aina
Fjuu Records, 2007

Biisilista:
01. Raikasta ilmaa
02. Pakollinen edustusbiisi feat. MC Särre
03. Tavallinen tarina
04. Ehdinkö
05. Jokaisesta jälki jää
06. Tässä kaupungissa tuulee aina
07. Yössä
08. Heitä kaikki roskiin
09. Mikä päivä on tänään?! feat. P_d & Kesken
10. Ahdinko
BONUS:
11. Raskassarjalaiset erä 2 feat. P_d, Minny Lee, Kesken, Kasi, Vellu & Neveready

Toukokuussa koin hauskan déjà vu -ilmiön, kun helsinkiläistynyt parivaljakko Niko & Tapsa julkaisi Fjuu Recordsin kautta albuminsa "Tässä kaupungissa tuulee aina". Vain muutamaa viikkoa aiemmin käppäillessämme Helsingin Bulevardia pitkin ystäväni totesi täsmälleen samoin sanoin: tässä kaupungissa tuulee aina. Järjestyksessään Fjuu Recordsin 22. julkaisu ei ole aloittelijoiden tekemä, vaikka Niko & Tapsa oudohkolta nimeltä vaikuttaakin. Niko on tuttu Googolplex ja The Dynamic Funtion -ryhmittymistä, kun taas Tapsa on vaikuttanut Nuanzissa ja IAG:ssä. Yhteiselle debyytilleen miehet ovat saaneet vierailijoikseen Loost Koosin Särren, Sauruksen Keskenin ja Lyhtyäijien P_d:n.

Nikon ja Tapsan biiseissä teksti kulkee mutkattomasti eteenpäin ja sanottavaa löytyy, mutta räpeiltä toivoisi vähän enemmän. Ne kun jäävät niin ponnettomiksi monella biisillä, että sanoituksiin ei tahdo jaksaa keskittyä ja läpistä tulee "pelkkää sanahelinää, simppeliin biittiin". Kaksikko on parhaillaan biiseillä, jotka vaatii onnistuakseen esimerkiksi kaupungin tai fiiliksen kuvailua. Tämän vuoksi pitkäsoiton nimikkobiisi, Raikasta ilmaa, Mikä päivä on tänään?! ja laiskan ihmisen hektistä elämäntyyliä kuvaava Ehdinkö erottuvat listasta positiivisesti edukseen. Erikseen on mainittava vitosraita Jokaisesta jälki jää, joka yhdistää menetyksen, kuoleman ja räppiin tutustumisen yhdeksi hienoksi biisiksi. Mielettömän hyvät lyriikat ja muuhun levyyn verrattuna loistobiitti, yksi vuoden 2007 parhaista kappaleista!

Muu levy ei sitten niin kovin iskekään. Pakollinen edustusbiisihän on sinänsä ihan jees, varsinkin Särren verse on hauska, mutta ei se kokonaisuuteen sovi sitten millään. Suurin syy muun levyn yhdentekevyyteen on tuotanto, joka on vastoin avausraidan antamaa mielikuvaa varsin yksitoikkoista omaan makuuni. Kun räpitkin ovat ponnettomat, tuotanto ei saa olla sitä samaa linjaa. Featit kuitenkin onnistuvat tehtävässään ja bonuksena mukaan laitettu Raskassarjalaiset erä 2 (vuodelta 2005) on extrana varsin viihdyttävä pläjäys. Muutaman kovemman biisin takia kantsii platta laittaa tarkastukseen. Levyn tuoreusaste on...

3/5

LINKIT:
Niko & Tapsa
Fjuu Records
Tilaa "Tässä kaupungissa tuulee aina" The Funkiestista

Ei kommentteja: