perjantai 28. joulukuuta 2007

Kalevi - Lika StreettapeKalevi - Lika Streettape

Omakustanne, 2007

Biisilista:
01. Alku feat. Redfox
02. Kaunis kiitos
03. Ilmaa
04. Loppu

Parikymppinen Kalevi julkaisi jouluaattona "Lika" -nimisen neljän biisin streettapen netissä. Otan sen nettijulkaisusta huolimatta kuitenkin arvosteluuni, koska pakettiin on kansineen kaikkineen panostettu yhtä paljon kuin fyysiseenkin levyyn ja toisaalta arviota myös pyydettiin platasta. Myspacen perusteella suhteellisen hyvänä tuottajanakin tunnettu Kalevi ei ole "Lika"-streettapelleen ängennyt jostain syystä omia biittejään, vaan käyttää pääosin lainataustoja (Alchemist, Dre, Ensemble Unicorn, Stoupe) Loppua lukuunottamatta, jonka on tuottanut Ropsu. Kieltämättä hyvällä maulla valittuja taustoja, vaikka mieluusti olisi kuunnellut myös artistin omia tuotoksia. Erityisesti kansainvälisen Ensemble Unicorn -orkesterin käyttäminen ilahdutti.

"Lika" lähtee käyntiin ei-niin-yllättävästi träkillä Alku, jossa vihaista nuorta miestä on räppien kanssa tukemassa hieman Asaa muistuttavalla tyylillä vetävä Redfox. Alkua seuraa Kaunis kiitos, jossa Kalevi antaa nimen mukaisesti kiitosta rakkaalle äidilleen hyvästä kasvatuksesta ja tukemisesta. Kokonaisuus jatkuu verkkaisella, nopeatempoista meininkiä tasapainottavalla instrulla, jota puolestaan seuraa mielenkiintoinen ja sekava näkemys maailmasta ympärillämme. Kyseisellä biisillä Ilmaa Kalevi kertoo pimeässä huoneessa Matrix-tyylistä tarinaa koeputkista, pillereistä ja siitä, kuinka kaikki ovat paineen alla yhteiskunnan valjastamia koneita. Tiedän, onhan näistä biisejä tehty vaikka millä mitalla, mutta Kalevin katkonainen ja aggressiivinen sylkemistyyli tuo kuluneeseen kritiikkiin painoarvoa. Loppu koostuu kovasta Ropsun tekemästä instrumentaalista ja yllättävästä piilobiisistä, jossa kerrotaan ihmissuhteesta peliäänien päälle.

Vaikka neljä raitaa (kaiken lisäksi intron ja outron jo tuohon määrään sisältyen) vaikuttaa paperilla tylsältä ja harkitsemattoman hätäiseltä ratkaisulta jopa nettijulkaisulle, nuo neljä raitaa osoittautuvatkin nimenomaan yhdeksi tarkkaan harkituksi kokonaisuudeksi, missä biisien järjestys on suunniteltu hyvään tasapainoon. Kalevin ulosanti ei miellytä: vihaa ja asennetta kyllä löytyy, mutta jatkuva "huutaminen" ei ole edes tämäntyylisissä biiseissä kovin hyvää äänenkäyttöä. Lisäksi katkonainen flow (muutamia laineja - tauko - muutamia laineja jne) kuulostaa aluksi aloittelijamaiselta ja ärsyttävältä, mutta kuuntelukertojen lisäännyttyä muokkautuu siedettäväksi omaksi tyylikseen. Silti, teknisellä osastolla on parannettavaa. Steen1 on hyvä ja juuri tähän tapaukseen sopiva esimerkki siitä, kuinka se viha voidaan valjastaa ekan julkaisun jälkeen vähän kuuntelijaystävällisempään muotoon. Kalevi kun muistuttaa paikoitellen aika kovastikin Steen1:tä "Salaliittoteoria" -pitkäsoiton aikoihin.

Eikä sanoituspuoleltakaan voi mitään ylimääräisiä kehuja antaa, sillä ihmissuhteista, ahdistavasta maailmasta ja äidistä on kuultu jo tarpeeksi biisejä suomalaisen räpin sarallakin. Sen takia biisien olisi pitänyt tuoda kuuntelijalleen jotain poikkeavaa ja tällä kertaa en mitään uutta kappaleiden aikana juuri kuullut. Tämä on kuitenkin hyvä alku. Suomessa ei ole ainakaan tällä hetkellä liikaa hyviä aggressiivisemman ja synkemmän tyylisuunnan räppäreitä ja Kalevissa on ainesta tulla sellaiseksi. Kunhan kirjoituspuolella päästään vähän syvemmälle ja mm. äänenkäyttö saadaan hanskaan, niin hyvä tulee. "Lika" oli pieni pettymys, sillä Kalevin Myspacessa olevat biisit ovat mielestäni ainakin tyylin puolesta vakuuttaneet paremmin kuin yksikään träkki tällä julkaisulla. Tässä vaiheessa miehen musisointia on annettava arvosana:

2½/5

LINKIT:
Kalevi
Lataa "Lika Streettape" ilmaiseksi tästä

Ei kommentteja: