lauantai 10. marraskuuta 2007

Tommishock & Kimarr - Perfect StrangersTommishock & Kimarr - Perfect Strangers
Softone Music, 2007

Biisilista:
01. My Fathers Song
02. Dead In The Zone
03. Perfect Strangers (kuuntele)
04. Gunnin' 'Em Down
05. Suicidal O Six
06. Kill Me feat. Frankly Irrational
07. Beautiful Madness
08. In No Uncertain Words
09. Gunnin' 'Em Down (Viewmaster remix)
10. Beautiful Madness (Otniel remix)
11. Perfect Strangers (Rrimöykk remix)

Raskasta hengitystä. Aavemaisia ääniä. Tuskainen Tommishock. En ole ennen levyjä kuunnellessani paskonut housuihini, mutta nyt meinasi valahtaa pöksyyn. Kurkin vaistomaisesti olkani yli viiden sekunnin välein ja pelkään. Nähtävästi Tommishockin ja Kimarrin Softone Musicin kautta julkaistua yhteislevyä "Perfect Strangers" ei kannata kuunnella yksin, yöllä ja pimeässä, sillä jo avausraita tekee näin ison vaikutuksen + herättää kuuntelijassa voimakkaita tunteita. Alkuvuodesta 2007 julkaistulla albumilla tuotannosta vastaava Kimarr ja räpit hoitava Tommishock esittelevät muutaman vuoden yhteistyön synnyttämiä hedelmiä.

Levyn pelottavahko introbiisi My Fathers Song ei valehtele, sillä levy etenee samoissa tunnelmissa sekä soundien että lyriikoiden puolesta loppuun asti. Meitä ympäröivä maailma kuvataan synkkänä viidakkona, jossa on turha pyytää pelastusta korkeammilta tahoilta vaan pikemminkin otettava oikeus omiin käsiinsä. Muun muassa ahdistus, eristäytyminen ja itsensä tutkiminen nousevat esiin biisien sanoituksissa ja niille tukea antaa Kimarrin elektrovaikutteiset biitit pörinöineen ja efekteineen kaikkineen. Pakko myöntää, että tämä yhdistelmä toimii varsin hyvin ja tehokkaasti. "Perfect Strangers" on ensinnäkin niitä harvoja MC & tuottaja -levyjä, jolla kumpikaan tekijä ei jää toisensa varjoon, vaan he puhaltavat yhteen hiileen kokonaisuuden puolesta. Näin syntyy aivan oma maailmansa, jonka kylmyys ja karuus on helppo kuvitella niin biittejä kuin sanoituksiakin kuuntelemalla.

Hyvin miksattu platta kulkee koko ajan omaa linjaansa eikä poikkea harhateille. Tommin aggressiivinen tyyli toimii ja räpit pääsevät oikeuksiinsa erityisesti biisillä Suicidal O Six, jonka itsemurhaläppien keskeltä löytyy myös pientä toivonpilkahdusta. Kimarr taas on tuotantopuolella elementissään erityisesti Gunnin' 'Em Down -biisillä. Biisilistalta voisi poimia vielä myös Beautiful Madnessin sekä Dead In The Zonen, jotka toimivat mielestäni parhaiten kaikilla osa-alueilla. Varsinaisen Tommin ja Kimarrin osuuden albumilla päättää tuottajavelhon kuuden minuutin instrumentaali, joka tasapainottaa ja rauhoittaa meininkiä sopivasti lopuksi.

Kiekon lopusta löytyy vielä kolme erilaista remixiä, joista yksikään ei tuota pettymystä. Viewmaster lähestyy Gunnin' 'Em Downia nopealla temmolla ja peliäänillä, mikä kuulostaa lähes yhtä jumalaiselta kuin alkuperäinen biitti. Otniel ruuvaa Beautiful Madnessista chopped & screwed -version, kun taas Rrimöykk nostaa Perfect Strangers -nimikkobiisin adrenaliinitason uusiin ulottuvuuksiin painostavalla remixillään. Itse asiassa Rrimöykk -remix "voittaa" alkuperäisen sovituksen ja selvästi jostain toimintaleffasta napattu sample/melodia toimii makeasti taustalla. MC-vieraita levyllä on vain yksi, Frankly Irrational, joka hoitaa hommansa siedettävästi.

Valitettavaa löytyy ainoastaan albumin lyhyydestä, sillä tätä kamaa olisi mielellään kuunnellut pidempäänkin. Lyhyyden hyvänä puolena voi kuitenkin nähdä yhtenäisyyden, biisilista tuntuu loogisesti etenevältä ja kompaktilta. Ei tästä keksi väkisinkään huonoa sanottavaa.

4½/5


Linkit:
Tommishock
Kimarr
Softone Music
Tommishockin & Kimarrin haastattelu syvallapelissa.comissa
Tilaa "Perfect Strangers" The Funkiestista

Ei kommentteja: