lauantai 10. marraskuuta 2007

Taiunta - KorkeammalleTaiunta - Korkeammalle
Oletustila Records, 2007

Biisilista:
01. Huomiseen
02. Etsinnälle
03. Itse
04. Naurettava
05. Äitisä
06. Kaikkea
07. Olemmeko
08. Samaa
09. Yhdessä
10. Joka hengittää
11. Matkustaja
12. (piiloträkki)

Taiunta on abstraktia/kokeellista räppiä tekevä MC sekä tuottaja Oletustila Records -nimiseltä levy-yhtiöltä. "Korkeammalle" on hänen alkuvuodesta 2007 julkaistu pitkäsoitto, jolta löytyvä materiaali on väsätty vuosien 2005-2007 aikana. Tekotaiteellinen on sana, joka tulee väistämättä mieleen koko projektista pelkästään levyn kansitaidetta vilkaisemalla.

"Korkeammalle" on pitkäsoittona hyvin raskas kuunneltava. Ehkä raskain pala kuuntelijalle on Taiunnan tyyli, joka on poukkoilevaa kuiskailua, huutamista ja näiden kahden välimaastoa biisistä toiseen. Tällainen vuoristoratamainen räppääminen on tehokeinona kieltämättä hyvä, sillä se saa kuuntelijan keskittymään lyriikoihin antaumuksella, kunhan tyyliä käytetään oikea-aikaisesti. Nyt, kun kuiskailun ja huutamisen vuorottelua joutuu kuuntelemaan versestä ja biisistä toiseen non-stopilla, se on lähinnä ärsyttävää ja kuluttavaa. Tulee väkisinkin hohhoijaa-tunne. Sen sijaan albumin loppupäässä biiseillä ajoittain esiintyvä laulunomaisempi ja tasaisempi räppäämistyyli kuulosti hyvinkin miellyttävältä, mikä herättää toiveita Taiunnan seuraavaa levyä varten tyylinmuutoksesta parempaan.

Jos on MC:n tyyli itseääntoistava ja tylsä, sitä on myöskin soundimaailma. Perusbiittien päälle on yritetty luoda ahdistava ja erikoinen äänimailma, mutta tavoitteen sijaan ollaankin saatu kasa taustoja, joissa kaikissa on jotain makeita kohtia, mutta suurimmaksi osaksi samanlaista painostavaa renkutusta. Paljon pikkunäppärää ja yksityiskohtaista säätöä ei onnistu peittämään pohjimmiltaan samoista aineksista rakennettujen biittien samanlaisuutta. Edes välisoitot eivät onnistu piristämään tuotantopuolta pätkän vertaa.

Yhtenä tehokeinona Taiunta käyttää lainien toistelua. Joku asia saatetaan räpätä esimerkiksi kuusi kertaa uudestaan, jotta se ei varmasti mene kuuntelijalta ohi. Se on tervetullut tehokeino, sillä Taiunnalla löytyy kyllä sanottavaa ja hän saa ainakin levyn alkupuolella (ennen kuin vuoristorata-tyyliin on turtunut) oikeasti miettimään lyriikoitaan. Esimerkiksi biisillä Etsinnälle Taiunta kehoittaa kuuntelijaa antautumaan virran vietäväksi, tutkimaan itseään ja häntä ympäröivää maailmaa. "Koskaan ei löydä lopullista vastausta, mutta etsiminen silti aina palkitaan." Toinen positiivisen kuuntelukokemuksen tarjonnut biisi levyllä on Joka hengittää, mutta muuten albumi tuntuu olevan yhtä tasaista huttua.

Taiunnan mielestä on helppo unohtaa, mutta hän itse ei halua unohtaa. Minäkään en unohda tätä kummallista kuunteluelämystä, jolle on hirveän vaikea antaa arvosanaa. Toisaalta sanoituksissa tuntuu olevan pointtia, toisaalta ne vaikuttavat ontoilta. Kummin päin tahansa, ainakin lyriikat laittavat miettimään. Räpit ja biitit ovat vain niin ärsyttäviä, että niitä ei jaksa kuunnella.

2/5

Linkit:
Taiunta
Oletustila Records
Tilaa "Korkeammalle" The Funkiestista

Ei kommentteja: