tiistai 20. marraskuuta 2007

Opaali - Viisasten kiviOpaali - Viisasten kivi
Turnin' Records, 2007

Biisilista:
01. Viisasten kivi
02. Kaikki on saatava feat. Juju
03. ORW Anthem
04. Tuut kuuleen vielä
05. Fakta
06. Silmät feat. Idän Ihme
07. Rullaan nyt
08. Pyöveli feat. Puukko-B (kuuntele)
09. Murha
10. Pelätty & rakastettu
11. Liikuta se
12. Luulis ny
13. Kyllästyny

Tamperelainen Turnin' Records, joka aikaisemmin tunnettiin myös Suomen ensimmäisenä hiphoppiin keskittyneenä levylafka Open Recordsina, aktivoitui taas pienen hiljaiselon jälkeen keväällä 2007 ja pisti ulos kahden artistinsa debyyttisoolot. Toinen näistä kahdesta on Orivedeltä kotoisin olevan sekä ORW Possessa vaikuttavan Opaalin esikoinen "Viisasten kivi", jonka aihepiirit ja lyriikat ovat puhuttaneet niin kuuntelijoita kuin kriitikoitakin. Toiset pitävät Opaalin huumeiden hehkutusta ja väkivallan lietsomista typeränä pelleilynä, kun taas toinen puolisko (yllätys yllätys) diggailee biittien lisäksi myös sanoituksista. Sen sijaan kaikki tuntuvat antavan tunnustusta levyn soundimaailmalle.

Eikä syyttä. Levylle biittejä ovat tehneet lähes kaikki Tampereen parhaat tuottajat aina Tiedemiehestä Jazzy-O:hon, jonka studioilla suurin osa platan biiseistä on äänitetty ja miksattu, sekä nykyään Brooklynissä asuvasta Skemistä Haukkaan & Pualinelssoniin. Oman panoksensa antavat myös ORW-piireistä tutut Jon sekä Matlab. Kuten olisi voinut ennakkoon odottaa, "Viisasten kivi" ei pidä sisällään kasaa minimalistisia jenkkikopio-biittejä eikä muutenkaan sitä tavallisinta eteläsoundia, vaan monipuolisen kattauksen persoonallisia biittejä. Mahtipontisuutta löytyy, kun sitä tarvitaan (albumin introna toimiva nimikkobiisi ja ORW Anthem) eikä tuottajat ole kainostelleet rockimankaan soundin kanssa ollenkaan (Rullaan nyt, Tuut kuuleen vielä, Luulis ny). Monipuolisuudestaan huolimatta soundi on läpi levyn synkkää ja isoa, mikä on aina pelkästään hyvä juttu räppilevyistä puhuttaessa. Tuotannosta albumin kovuus ei siis jää kiinni, korkeintaan useassa biisissä esiintyviin S&C-kertseihin voi ärsyyntyä, jos niihinkään.

Sen sijaan ne sanoitukset. Kun joka biisillä toistetaan samaa kaavaa eli naiset, huumeet, väkivalta ja yleiset räppiläpät omasta paremmuudesta & vihaajista, mutta vain eri järjestyksessä, ei tarvitse olla suuri Einstein arvatakseen räppien käyvän puuduttaviksi. Kertakäyttökamana jopa sanoituspuoli teki vaikutuksen erilaisuudellaan, mutta useamman kuuntelukerran jälkeen tekstit alkoivat kuulostaa väsyneiltä. Biiseillä tuntuu olevan myös yllättävän paljon lapselliselta kuulostavia heittoja ylikonsta-Aapeleista ja Aku Ankoista, jotka herättää lähinnä myötähäpeän tunteita kuuntelijassa. Puhumattakaan viidennen raidan Fakta kertsistä.

Osan tekstien kömpelyydestä Opa paikkaa uskottavalla ulosannillaan, sillä mies saa rankimmatkin läpät kuulostamaan luonnollisilta eikä MC:ltä tunnu puuttuvan ns. auktoriteettia. On sinänsä kunnioitettava saavutus saada tällaiset aiheet kuulostamaan uskottavilta Suomessa. Isolla miehellä on persoonallinen ääni, jota kliseisesti sanottuna joko rakastaa tai vihaa. Flow rullaa nätisti, mikä mahdollistaa tekniset kikkailut muutamilla kappaleilla. ORW Possen Juju, Maajoukkueen Idän Ihme, Koodipossen Puukko-B ja Sophie käyvät feattaamassa levyllä ja täyttävät paikkansa moitteetta. Kyllä, myös paljon kritisoitu Juju sinkkubiisillä Kaikki on saatava.

Parhaiten kolmentoista raidan kiekolta paukkuvat biisit kuten Pyöveli, Luulis ny ja Rullaan nyt, heikoimmin toimii Fakta, ORW Anthem sekä Kyllästyny. Uusien tuulien tuojana sekä kertakäyttökamana yksi vuoden merkittävimmistä julkaisuista, mutta pidemmässä kuuntelussa vaan itseään toistavaa uhoilua. Biittien puolesta platta kannattaa laittaa poistoon.

3/5

Linkit:
Opaali Myspacessa
Turnin' Records
Opaalin haastattelu syvallapelissa.comissa
Tilaa "Viisasten kivi" The Funkiestista

Ei kommentteja: