lauantai 10. marraskuuta 2007

Gabro & Frankly Irrational / Freepoint Crew - 12" EPGabro & Frankly Irrational / Freepoint Crew - 12" EP

Softone Music, 2006

Biisilista:
01. Gabro & Frankly Irrational - Intro
02. Gabro & Frankly Irrational - Ain't A Damn To It
03. Gabro & Frankly Irrational - Feel All Right pt. 2
04. Gabro & Frankly Irrational - Pass The Peace
05. Gabro & Frankly Irrational - Ain't A Damn To It (instrumental)
06. Freepoint Crew - List Of Priorities
07. Freepoint Crew - In My Own Words
08. Freepoint Crew - Stuck In The 90's
09. Freepoint Crew - List Of Priorities (instrumental)
10. Freepoint Crew - In My Own Words (instrumental)
11. Freepoint Crew - Stuck In The 90's (instrumental)

Vuodesta 2005 asti toiminut helsinkiläinen pienlevy-yhtiö Softone Music julkaisi vuoden 2006 syyskuussa harvinaisen pläjäyksen, nimittäin kaksitoistatuumaisen splitti-EP:n. Kuvakannellisen vinyylin toiselta puoliskolta löytyy ulkomaillakin kiinnostusta herättänyt Gabro & Frankly Irrational -kaksikko, kun taas toisella puolella taiteilee porvoolainen Freepoint Crew -trio (Maz, Mathias, JMA). Molemmilta kokoonpanoilta kuullaan muutamat ennenjulkaisemattomat biisit ja kirsikkana kakun päälle niistä vielä instrutkin.

Gabron ja Tykopaattinakin tunnetun Frankly Irrationalin hyväntuulinen sekä nopeatempoinen puolisko on niin lyhyt, että hädin tuskin tajuaa kuunnelleensa koko settiä. Parasta osaamistaan kaksikko näyttää Feel All Right pt. 2 -raidalla, jolla Franklyn räpit ja Gabron biitti ovat kuin luodut toisilleen. Frankly Irrationalin laidback-räppejä ja laulua yhdistelevä huoleton tyyli, Kalevi Louhivuoren trumpetti sekä biittinikkarin luoma kokonaisuus sampleineen toimii helkutin hyvin. Sen sijaan Ain't A Damn To It sekä Pass The Peace jättävät jossain määrin kylmäksi. Ensimmäisenä mainitussa Franklyn räpit rullaa totta kai miellyttävästi, mutta "Michael Jackson meets Antti Hynnisen huilu" -biitti ja harhailevat sanoitukset eivät tuota allekirjoittaneelle mitään iloa. Pass The Peace taas on Gabron soolokikkailu, jossa ei ole oikeastaan mitään vikaa, mutta ei mitään kehuttavaakaan. Menevää soundia, mutta valitettavasti vain "toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos" -periaatteella.

Freepoint Crewn puolisko on soundinsa puolesta chillimpää meininkiä. Biitteihin on sekoitettu mm. akustista ja utuista tunnelmaa, mikä rentouttaa kummasti mieltä ja saa kuuntelemaan EP:lle ängettyjä instrumentaaliversioitakin jopa tuntikaupalla putkeen. Trion MC Maz räppää hyvin selkeästi artikuloiden ja kuljettaa tekstiä johdonmukaisesti. List Of Prioritiesillä Maz riimittelee jouhevasti asioiden tärkeysjärjestyksestä ja merkityksistä. "I'm a full-time student, part-time MC / and it means clearly listing my priorities / And as a person, I'm always been diverse / because there is bigger things than hip hop in the U&I(uni)verse / So I never say, that I live for the culture / but no doubt that I got something to give for the culture". Myös Freepoint Crewn osuudesta kuitenkin erottuu yksi kappale ylitse muiden kahden, nimittäin Stuck In The 90's, jossa nimensä mukaisesti kerrotaan ysärimusan diggaamisesta ja 90-luvulle "juuttumisesta". Biitin melodia koukuttaa todella pahasti.

Biisit toimii yksittäisinä raitoina, mutta järkevää kokonaisuutta tästä splitti-EP:stä ei saa sitten millään. Idea on ollut hyvä, mutta toteutus on tuntunut jäävän vähän puolitiehen. Tiivistettynä: hyvää tuotantoa, harvinaisen miellyttävää englanninkielistä räppiä ja rentoa meininkiä sullottuna yhteen hätäiseen pakettiin, joka muutaman kuuntelukerran jälkeen jää herättämään hienojen kuvakansiensa takia ihastusta vieraissa, mutta jättää kuuntelijalleen tylsän kuvan itsestään. Matskua olisi kaivannut lisää, että olisi ehtinyt tarttua johonkin kiinni ennen loppumista.

3/5


Linkit:
Gabro & Frankly Irrational
Tykopaatti aka Frankly Irrational
Gabro
Freepoint Crew
Freepoint Crew Myspacessa
Softone Music
Tykopaatin haastattelu syvallapelissa.comissa
Freepoint Crewn haastattelu vuodelta 2005
Tilaa "12" EP" The Funkiestista

Ei kommentteja: