lauantai 20. lokakuuta 2007

VilleVille & J-Romance - LähtöpisteVilleVille & J-Romance - Lähtöpiste
Omakustanne, 2006

Biisilista:
01. Kuljen polkuni
02. Lepään rauhas (kuuntele)
03. Ilmestyskirjani
04. Sä oot mun lempiruoka
05. Pakko tehdä valintoja
06. Kävelen
07. Niin niin hyvää
08. Haluun takas sinne
09. Tänä yönä feat. Joniveli (kuuntele)
10. Outro

EP:stä ja muutamasta pääosin tuottajakaksikko AH & The O:n kanssa yhteistyössä tehdystä mixtapesta tunnettu jyväskyläläinen VilleVille päätti viime vuonna aloittaa musiikkiharrastuksensa ikään kuin puhtaalta pöydältä. Tätä varten hän lyöttäytyi tekemään "Lähtöpiste"-omakustannetta vanhan tuttunsa, tuottaja J-Romancen kanssa. Maineikkaalla Silver Club Studiolla äänitetyn julkaisun tarkoituksena on tuoda esille J-Romancen taidot biittinikkarina sekä näyttää mihin suuntaan VilleVillen materiaali on uudistunut, jos on uudistunut.

Usein "yksi tuottaja, yksi MC" -konseptilla tehtyjä julkaisuja kuunnellessa käy ainakin allekirjoittaneelle väistämättä niin, että jomman kumman tekijän taidot jäävät selvästi toisen varjoon. Usein se vahvempi puolisko on tuottaja ja niin myös tällä levyllä. J-Romancen tekemät biitit ovat nimittäin erittäin monipuolisia ja omalaatuisia. Läpi levyn on suorastaan ilo kuunnella taustoja aina orastavasta Kuljen polkuni -biitistä lopun Outroon, joka taas todistaa, että nuoren tuottajan biitit toimivat myös ilman räppejä. Ainoastaan karsea Lepään rauhas -renkutus tekee särön loistavaan tuotantorintamaan. Monesti löysinkin itseni kuuntelemassa enemmänkin kappaleen taustaa kuin ohitseviliseviä räppejä.

Tästä päästäänkin aasinsillalla itse MC:n osuuteen. Syy, minkä takia VilleVillen räppejä ei jaksa herpaantumatta kuunnella, löytyy hänen tyylistään. Synkempien aiheiden ja biittien äärellä (kuten Ilmestyskirjani) ankea tyyli toimii vielä suht hyvin, mutta kun pitäisi ottaa vakavuus-jarru päältä ja eläytyä rennompaan taustaan sekä aiheeseen, "vanha tyyli" jää päälle. Räpeistä kuulee kyllä, että biisejä on tehty tosissaan, mutta lopulta liian vakavalla otteella. Ainoastaan kertosäkeet ovat läpi levyn vähän pirteämpiä ja hyviä. Aiheiden ja tekstien suhteen VilleVillen musiikki on sitten muuttunutkin lähes täydellisesti. Se sama Ville, joka kertoi mixtapellaan ns. perinteisiä klubiläppiä, on ottanut asiakseen riimitellä "Lähtöpisteellä" oikeasta elämästä ja omista ajatuksistaan.

Ja se toimii huomattavasti paremmin kuin vanhat kuviot. Teemat vaihtelevat aina kuoleman partaalta valintoihin, vastuuseen, rakkauteen ja ahneuteen. Positiivisena seikkana mainittakoon myös se, että huolimatta rankasta kritiikistä aiempien julkaisujen kohdalla, VilleVille ei ole kirjoittanut biisejä tai edes kokonaisia versejä näistä "vihaajista". Levyn alkupuolella (joka on muuten julkaisun synkin osuus) tekstit kärsii tosin vielä huonoista vertauskuvista, oudoista täyteläpistä ja liiasta toistelusta. Ideat biisien suhteen ovat hyviä, mutta niitä ei ole viety loppuun asti. Omakustanteen viimeiset räppejä sisältävät biisit taas ovat hyvin toteutettu. Niin niin hyvää on piristävällä kaavalla tehty tarinabiisi ahneudesta, jossa seurataan jokaiselle tuttua hemmotellun penskan ihmistyyppiä aikuistumisen partaalla. Haluun takas sinne liikkuu myös samoilla apajilla, nostalgisoiden nuoruutta eli aikaa ilman huolia sekä vastuuta ja Tänä yönä taas rullaa eteenpäin vertauskuvallisissa merkeissä, Joniveljen hienon featin ja J-Romancen sielukkaan biitin siivittämänä.

Suunta VilleVillen teksteissä on siis eittämättä oikea ja viimeiset kolme biisiä antavat odottaa tältä MC:ltä tulevaisuudessa vielä paljon. Kunhan flow saa eloa ja yhteistyö J-Romancen kanssa jatkuu, niin Jyväskylä on mahdollisesti saanut kasvatettua jälleen erittäin varteenotettavia tekijöitä koko Suomen iloksi. "Lähtöpiste" on miellyttävä aloitus uudelle materiaalille.

3/5

Linkit:
VilleVille Myspacessa
J-Romance Myspacessa
VilleVillen & J-Romancen haastattelu syvallapelissa.comissa

Ei kommentteja: