lauantai 20. lokakuuta 2007

Timi Lexikon - Kuka on Timi LexikonTimi Lexikon - Kuka on Timi Lexikon
Omakustanne, 2006

Biisilista:
01. Intro
02. Kuulumisia feat. Sauna Ent.
03. Tulilinjalla (kuuntele)
04. Draped Up
05. Big Pimpin'
06. Vesilinjalla
07. Pistän sut lauteille feat. Sauna Ent.
08. Ei välii
09. Slow Down
10. Oota hetki!
11. Baksit kouraan (kuuntele)
12. Tää on mun nainen pt. 2
13. Älä nukahda feat. David Ruffein
14. Do Ya Thang
15. Samaa vanhaa
16. Kengät
17. Määränpäänä mikä tahansa
18. Yummy Bingham - Is It Good To You (remix) feat. Timi Lexikon

Wrongones- sekä Sauna Ent.-ryhmissä vaikuttava Timi Lexikon (ent. Toma) julkaisi viime syksynä ilman sen suurempia ennakkovaroituksia muutaman vakuuttavan nettilevityksessä olleen biisin ja lopulta marraskuussa mixtapen, joka kantaa nimeä "Kuka on Timi Lexikon". Hyvin pitkälti niin sanottujen "jenkkibiittien" varassa kulkeva levy pyrkii esittelemään Timin kykyjä ja monipuolisuutta MC:nä sekä tuomaan nimeä tutuksi tulevaisuuden varalta. Onnistuuko se tavoitteessaan positiivisesti vai voidaanko puhua epäonnistuneesta yrityksestä ja toivottaa Lexikonille hyvää matkaa jonkin muun aluevaltauksen parissa?

Lähdetään liikkeelle siitä, että vaikka mixtape on aina mixtape ja sillä voi kokeilla kykyjään sekä rajojaan, ei kukaan jaksa kuunnella täytebiisejä. Tältä mixtapelta fillereitä löytyy muutama (Kuulumisia, Do Ya Thang). Mixtape on tehty viihdyttäväksi kokonaisuudeksi ja sen takia monesta biisistä ei jää juuri mitään mullistavia tai mieleenpainuvia laineja käteen. Miinuksiksi voisi laskea myös pariin otteeseen vähän yliampuviksi venyvät laulukertsit ja liiallisen lainabiittien käytön. Nämä ovat kuitenkin pikkujuttuja verrattuna siihen, mitä kaikkea Timi Lexikon tarjoaa kuuntelijoilleen ja ennen kuin aletaan keksiä päästä tekaistuja miinuksia julkaisulle, ei pidätellä enää totuutta: "Kuka on Timi Lexikon" ylittää odotukset kirkkaasti.

Kyseessä on oikein vahva kokonaisuus, joka todella tuo esille Timin monipuolisuuden MC:nä. Timi Lexikonin selkeä artikulointi, omalla tasollaan oleva äänenkäyttö, itsevarmuus ja jo aiemmin mainittu monipuolinen flow/tyyli tekevät artistista tuoreen ja karismaattisen tapauksen. Ja tässä tapauksessa en tarkoita karismalla sitä samaa, mitä on Elastisella tai mitä löytyy Ruudolfilta, vaan tämä on jotain omalaatuisempaa. Jokaisella biisillä tyyli vaihtelee ja elää biitin sekä tarinan mukana. Itsevarmuus taas tuo asennetta koko touhuun ja myös rohkeutta kokeilla rajojaan. Esimerkkejä rohkeista vedoista ovat vaikkapa muutamat hempeilybiisit (Tää on mun nainen pt. 2, Slow Down) heti uhobiisien jälkeen ja hauska Kengät -kuiskailu, joka on taasen syntynyt Ying Yang Twinzien Wait -biisin pohjalta. Niin joo, toki täytyy mainita erikseen vielä kikkailut flown kanssa sekä välispiikit/taustamölinät, jotka eivät (yllättävää kyllä ja muista suomijulkaisuista poiketen) aiheuta myötähäpeän tunnetta.

Vaikka aiemmin mainitsin yhdentekevistä sanoituksista, on levyllä mukana myös hyvää näyttöä siitä, että Timin taidot eivät rajoitu pelkästään teknisiin puoliin vaan hän osaa myös kirjoittaa. Määränpäänä mikä tahansa soljuu vaivattomasti eteenpäin ja kertoo hyvin tavoitteista sekä määränpäistä, kun taas Big Pimpin' valloittaa hauskuudellaan. Baksit kouraan osoittaa, että vaikka Timi tekee tätä rakkaudesta, ei musikkia ole lähdetty tekemään kuitenkaan nöyristellen vaan kunnianhimoa on ja massit kyllä otetaan, jos mitenkään mahdollista. Biisit onnistuvat viihdyttämään kuuntelijaa ja niistä tuleekin eräällä tapaa ajattomia - ne kestävät rankkaakin tehosoittoa. Ja vaikka lainabiittejä on suhteellisen paljon, ne vastaavat kaikki allekirjoittaneen makua lähes täydellisesti. Viisi itse tehtyä biittiä ovat myös todella kovia, varsinkin hypnoottinen Samaa vanhaa ja Älä nukahda & Baksit kouraan -bängerit. Myös Lexikonin omatekemät taustat nappaavat. Levyllä vieraileva Sauna Ent. onnistuu vakuuttamaan ainoastaan flownsa ja asenteensa puolesta biisillä Pistän sut lauteille.

Dj Henry Lee Lucas on tehnyt hyvää duunia vaihtojen ja mixtapen kasaamisen kanssa, vaikka tämä ei muutaman siistin loppubiitti- ja C&S-kikkailun lisäksi mitään ihmeellistä sen puolelta tarjoakaan. Ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen pläjäys ja toimii mainiona promona. "Kuka on Timi Lexikon" asettaa kuitenkin paineet varsinaiselle albumille, jolla pitäisi olla vähän syvällisempää kamaa kuin nämä päätä nyökyttävät kovuudet.

4/5

Linkit:
Timi Lexikon
Timi Lexikonin haastattelu syvallapelissa.comissa

Ei kommentteja: