lauantai 20. lokakuuta 2007

TF - Get by or Die TryingTF - Get by or Die Trying
Omakustanne, 2006

Biisilista:
01. Shook (intro)
02. What's The Point
03. Summer Rhymes
04. Next to Die
05. Give it a Spin
06. Misplaced
07. Kick Back (outro)

Lappeenrannan rap-tarjonta oli pitkään kovin yksipuolista, Lavola UG:n ollessa ainoa edes jotain asian eteen tekevä ryhmä. 2005 tulikin LUG:n levy, mutta myös neljän nuoren lappeenrantalaismiehen muodostaman 53 Connectionin streettape. Heikolta debyyttijulkaisuilta erottui edukseen yksi biisi, Tautofonian (nykyinen TF) englanninkielinen rimmailu Found Yourself. Edellämainittu kappale sai osakseen niin hyvää palautetta, että TF päätti julkaista elokuun alussa seitsemän raidan mittaisen soolomixtapen, "Get by or Die Trying".

Vaikka platalla ei pituutta juuri ole, onnistuu TF esittelemään itsensä ja taitonsa seitsemällä biisillä paremmin kuin monet suomalaiset kolme kertaa pidemmillä mixtapeilla. Misplacedilla paljon matkaillut MC kertoo omista näkemyksistään maailmasta, jossa ei tunneta termejä kuten rakkaus sekä luottamus ja jossa kukaan ei tunne itseään tai välitä mistään. Kaikki ovat ns. "kadotettuja". Hienoa tulkintaa täydentää aiheeseen sopiva 10th Wonderin viulupainotteinen biitti. Lähes vastakohtana toimii kolmas raita Summer Rhymes, jolla TF kuvailee onnistuneesti kesää ja sen tunnelmaa rusketuksineen sekä minihameineen kaikkineen. Edellämainitun ihmemies 10th Wonderin tuottama tausta on ajaton ja siinä olevasta huuliharpusta tulee mieleen heinäkuinen auringonpaahde.

What's The Pointilla lähetetään räppärit tutkiskelemaan sanoituksiaan, samalla kun TF itse osoittaa, että hänellä on aina pointtia biiseissään.

"I always got a point to spell, but even when I say nothing, I say it well."

Give it a Spin taas kehottaa kuuntelijoita ostamaan levyt warettamisen sijaan, siinä kun voittaa kaikki osapuolet. Samalla korostetaan työtä, mikä pitää menestymisen eteen - helpolla ei todellakaan pääse. Kurvin biitti antaa hyvin tilaa räpeille, mutta ei edusta tamperelaisen tuottajan parasta osaamista. Mainitsemisen arvoinen on myös mixtapen päätöisraita Kick Back, joka on varustettu mielettömän kovalla x23:n taustalla!

"Get by or Die Trying" on piristävä debyyttijulkaisu tähän synkkään syksyyn nuorelta TF:ltä. Itsevarmuus on vahvin juttu tällä mixtapella, myös flow, ääni ja lyriikat toimivat moitteetta. TF:llä on munaa nostaa itsensä jalustalle ja kritisoida muita MC:eitä. Myös äijän taidot on sitä luokkaa, että tällainen terve uho on täysin perusteltua. Vaikutteet käyvät ilmi biisejä kuunnellessa ja monia legendaarisia artisteja/biisejä kunnioitetaan. Liikaa ajaudutaan kuitenkin tarinoimaan itse räppäämisestä ja jotenkin räpit tuntuvat hukkuvan biittien alle. Mixtapesta tulee raskas kuunneltava, kun läppiä on kuunneltava monia kertoja vain saadakseen niistä selvän. Ja vaikka ääni onkin hyvä, äänenkäytön kanssa on vielä petraamista. Monotoniset räpit aiheuttavat sen, että levy ei kestä välttämättä kovin montaa kuuntelukertaa. Myös kertseistä puuttuu se jokin, vaikka ne ovatkin periaatteessa hyvin rakennettuja.

Joka tapauksessa vakuuttavaa ja tarkastamisen arvoista materiaalia. Kuten outrossakin kerrotaan, TF aikoo räpätä niin kauan kunnes riimit loppuvat. Jos olet kyllästynyt - harmi, sillä TF on tullut jäädäkseen. Tulevia projekteja jään ainakin itse odottelemaan mielenkiinnolla, varsinkin kun tuottajatiimi Ruckit Entertainment on menossa mukana. Yksi uusi potentiaalinen kyky englanniksi sylkevien suomalaisten MC:eiden joukkoon.

3½ / 5

Linkit:
TF
Tilaa "Get by or Die Trying" The Funkiestista

Ei kommentteja: