lauantai 20. lokakuuta 2007

SP - Kalevan poikaSP - Kalevan poika
Omakustanne, 2007

Biisilista:
01. Nälkänen
02. Hyvää feat. Mariska
03. Miksei nyt?
04. Housut roikkuu (kuuntele)
05. Mikä on elämää?
06. Sinkkuelämien Carrie
07. Takas Kalevaan
08. Ei pysty ymmärtään
09. Ei jaksa ny feat. Kivenkova
10. Eskapisti
11. Lennän etelään feat. Idän Ihme & Sere

Ensin Kivenkovan kanssa Kontrastissa vaikuttanut, ja myöhemmin Seren kanssa yhteisen levyn julkaissut SP (entinen Silkinpehmee) muutti takaisin nuoruusvuosiensa kulmille Tampereen Kalevaan ja julkaisi ensimmäisen soololevynsä. 11 biisiä sisältävä "Kalevan poika" tutustuttaa kuuntelijan sisään SP:n ajatusmaailman, jossa albumin purkittamisen aikana ovat pyörineet aiheet aina elämän peruskysymyksistä turhamaisiin musiikkipiireihin. Omakustanteen vastaavana tuottajana on toiminut jo edellämainittu Sere ja kannet on suunnitellut Panos.

Levyn alkupuolella ensimmäisenä pistää silmään hyvin rakennettu biisien järjestys ja levyn jatkuvuus. Tuntuu nimittäin siltä, kuin samplen ympärille rakennettu Hyvää ja vastaavasti yhden kysymyksen ympärillä pyörivä Miksei nyt? olisi kirjoitettu samana päivänä. Rauhalliset fiilistelybiisien jälkeen siirrytään bileisiin, joissa kuullun Housut roikkuu -vittuilun takia päädytään muistelemaan menneitä ja lopulta aamulla darrassa pohditaan Mikä on elämää?

Albumin loppupuoliskolla taas sanaillaan rohkean rehellisesti MC:n kokemista ihmissuhdekuvioista, kuvaillaan kotikulmia ja niiden muutosta, avaudutaan kahdesta eri näkökulmasta musiikkipiirien paskanjauhannasta sekä vakavoidutaan lopuksi henkilökohtaiseen, rakenteeltaan outoon Eskapisti -träkkiin. Bonuksena tiukan kymmenen biisin setin jälkeen kuullaan vielä kohtalainen kesähitti Lennän etelään, jossa varsinkin Kinoksen (Idän Ihme) hauska verse takaa ettei kuuntelija joudu jättämään levyä haikeissa fiiliksissä.

Tekstit ovat sujuvia ja niihin pystyy samaistumaan kuka tahansa. Erityisesti Housut roikkuu, Takas Kalevaan, Miksei nyt? ja Ei jaksa ny ovat vakuuttavia näyttöjä niin SP:n kirjoitustaidosta kuin myös ulosannista. Muutamilla biiseillä taas äänenkäyttö ja ulosanti tuntuvat olevan jotenkin epävarmoja sekä teennäisen kuuloisia. Tällaisia biisejä ovat osittain ainakin Sinkkuelämien Carrie sekä muuten niin hieno Eskapisti, jolla tunteen palo niin sanottuun kertsiin mennessä kuulostaa väärällä tavalla kärsivältä. Tupla-I:n lisäksi Mariskalla on pieni, mutta tärkeä osa Hyvää -biisin kertosäkeen onnistumisessa, Sere irrottelee päätösraidalla ja Kivenkova käynnnistää yhdelle biisille Kontrastista tutun vastakkainasettelu -teeman.

Tuotantopuolella Sere on saanut pidettyä ohjat yllättävän hyvin käsissään ja tehnyt jopa erinomaista työtä liveinstrumenttien saattamisessa osaksi muuta biittiä. Saksofoni, kitara, koskettimet ja muut soittimet tuovat uutta ulottuvuutta taustoihin, jotka olisivat parhaimmassa tapauksessa olleet sellaisinaankin kovia (kuten Miksei nyt?). Joniveli onnistuu pelkällä hämyisellä biitillään luomaan upean tunnelman Housut roikkuu -kipaleelle, Tiedemies osoittautuu jälleen kameleontiksi ja tekee hienon biitin, joka ei kuulosta yhtään tavanomaiselta Teemun taustalta. Kanye Westin Slow Jamzin tyyppinen Takas Kalevaan on ehkä yksi onnistuneimmista Seren biiteistä koskaan ja Ruckit Entertainment antaa oman panoksensa old school henkisellä taustalla. Loistavaa.

Kokonaisuutena erittäin hyvä platta. Ainoat miinukset tulee parin biisin teennäisyyksistä sekä välillä koomisen rehelliseksi menevistä sanoituksista.

4/5

Linkit:
SP:n Myspace
SP:n uudempi haastattelu syvallapelissa.comissa
SP:n vanhempi haastattelu syvallapelissa.comissa
SP kertoo albumista biisi biisiltä
Tilaa "Kalevan poika" The Funkiestista

Ei kommentteja: