lauantai 20. lokakuuta 2007

Nopsajalka - Tontilla taasNopsajalka - Tontilla taas
Monsp Records, 2006

Biisilista:
01. Tuli talos feat. Raappana
02. Haluun takas
03. Tontilla taas feat. Super Janne
04. Luonnollinen nainen
05. Omaa juttuu feat. Jodarok
06. Mäsäks
07. Parhaat bileet feat. Mariska
08. Aitoo kamaa (oikea rakkaus ei odota)
09. Hyvää huolta
10. Kuumotus
11. Lisää liekkii
12. Hyvää elämää feat. Paarma

Kymmenisen vuotta siihen meni, mutta loppuvuodesta 2006 se saatiin vihdoinkin valmiiksi. Puhun helsinkiläisen reggae-/dancehall-artisti Nopsajalan debyyttialbumista "Tontilla taas", joka julkaistiin Monsp Recordsin kautta. Lähinnä Soul Captain Bandista ja Kapteeni Ä-ni -projekteista tuttua Nopsajalkaa voisi helposti nimittää jopa suomalaisen reggaen pioneeriksi, mutta soolouralle herra ei tuntenut olevansa valmis ennen kuin nyt. Sen lisäksi, että Nopsajalka hoitaa julistamispuolen mikissä, hän vastaa myös suurimmasta osasta tuotantoa yhdessä Dj Svengalin kanssa.

Levyllä käsitellään paljon aitoutta, välittämistä ja juhlimista. On helppo nähdä millaisia arvoja Nopsajalka pitää hyvän elämän edellytyksenä. Hän tuomitsee kaikenlaisen kopioinnin, roolien vetämisen, ahneuden sekä välinpitämättömyyden. Vihreää valoa sen sijaan näytetään lähimmäisten rakastamiselle ja huolehtimiselle, oman jutun tekemiselle huolimatta siitä mitä muut sanovat sekä luonnollisuudelle. Läpi levyn Nopsajalka julistaa näitä ohjeita erittäin intohimoisella vimmalla ja tyyliä vaihtelemalla puhuttelee kuuntelijaa. Paikoitellen kiivas ohjeistus muistuttaa jopa Vuorisaarnaa. Juhlimisesta kertovat biisit (esim. Parhaat bileet) pyrkivät taasen nostattamaan fiilistä ja luomaan entistä positiivisempaa tunnelmaa, siinä erinomaisesti onnistuen.

Soundiltaan levy on modernia reggaeta ja dancehallia. Hektiset rytmit ovat kahta haikeampaa biisiä lukuunottamatta (Hyvää huolta ja Hyvää elämää) nopeatempoisia ja pitävät omalta osaltaan meiningin korkealla läpi levyn. Taustalla tuntuu olevan tuhdisti tavaraa ja oikeita soittimia käytetään myös hyvin hyödyksi, vaikka ei allekirjoittaneella olisi mitään massiivisempaa soundiakaan vastaan. Erityisesti klubimpi, YleX:lläkin tiiviisti pyörinyt Mäsäks miellyttää omaperäisyydellään. Vierailijoista Jodarok onnistuu loistavasti tukemaan Nopsajalkaa biisillä Omaa juttuu ja Mariskakin yllättää Parhaat bileet -kertsissä. Muut vierailijat eivät myöskään heidän rinnallaan pahemmin kalpene, Paarma, Raappana ja Super Janne ovat paikkansa levyllä ansainneet. Kertosäkeet ovat tarttuvia ja niitä toistetaan biisien aikana juuri oikean verran, jotta ne jäävät päähän soimaan.

Kuten Nopsajalka toteaa Tontilla taas -nimikkoraidalla, hän on palannut ja tuo hyvän meiningin tullessaan. Nopsajalalla on sydän täynnä intoa ja sielu täynnä toivoa. Tämän vilpittömän rakkauden reggae-musiikkia kohtaan huomaa levyä kuunnellessa ja tuntuu siltä kuin Nopsajalka tietäisi täsmälleen mitä on halunnut tehdä levyn kanssa, hän tuntee genren vuosien kokemuksella kuin omat taskunsa. Intohimosta ja modernista soundista huolimatta levy tuntuu kulkevan vähän liian kapeissa aihealueissa, minkä vuoksi kierrätetään biisiltä biisille samoja asioita. Loppupeleissä julistukset ovat myös aika lailla itsestäänselvyyksiä, mutta maailmassa jossa nyt elämme on hyvä, että edes joku jaksaa muistuttaa huolehtimisen ja aitouden merkityksestä. Parhaita biisejä ovat Luonnollinen nainen (hienoa ylistyspuhetta), Mäsäks ja Tontilla taas.

3½/5

Linkit:
Nopsajalka
Nopsajalan haastattelu syvallapelissa.comissa
Monsp Records
Tilaa "Tontilla taas" The Funkiestista

Ei kommentteja: