lauantai 20. lokakuuta 2007

Tumppi Hauva - Tosi-Iso-TTumppi Hauva - Tosi-Iso-T EP
Omakustanne, 2006

Biisilista:
01. Klaanini viimeinen
02. Bisnest
03. Life's A Bitch
04. Kuumaa
05. (I Will) Pitää lipun ylhäällä

Vuoden 2006 syksyllä ilmeisesti promomielessä kyhätty Tumppi Hauvan viiden biisin EP "Tosi-Iso-T" on jokseenkin hämmentävä kokemus. Vaikka kyseessä on näinkin lyhyt julkaisu, ehtii kolmen streetstylen ja kahden Hi-Flyn tuottaman raidan perusteella saada mainiosti kattavan käsityksen Tumppi Hauvan taidoista.

Sanoituksista ei puutu uhoa, sillä jo ensimmäisten biisien aikana Tumppi Hauva julistaa olevansa Mäntän oma Eminem sekä ohjeistaa muita MC:eitä parantamaan heidän "meininkiään". Omakehu haisee pahasti, mutta uskottavuus kaikelta uholta putoaa ulosannin myötä. Flow on todella tönkkö eikä lähde oikein missään vaiheessa rullaamaan luonnollisesti. Silloinkin, kun Tumppi Hauva kuulostaa siedettävältä, tyyli muistuttaa aivan Iso H:n versejä "Renesanssilla". Myös joitakin läppiä on selvästi lainattu Hoolta. Käsittääkseni iskulinja -biiseiksi tarkoitettujen kappaleiden vertauskuvat ovat ontuvia ja räpeistä puuttuu kokonaan asenne - MC ei tunnu olevan edes läsnä.

Siellä täällä kuulee pieniä säväyksiä siitä, että on yritetty saada biiseihin tunnetta mukaan, mutta pääosin räpit ovat erittäin puuduttavaa tavuttamista. Alkuläpät ja välispiikit eivät myöskään paranna asiaa, vaan lisäävät myötähäpeän tunnetta. Muiden artistien dissauksen lomassa Tumppi Hauva esittää myös ratkaisukeinoja: jos huonot MC:t eivät paranna tasoaan, niin hän "vittu tappaa kaikki!" EP:n paras biisi on ehdottomasti Nasin Life's a Bitchistä tehty streetstyle, jossa on haettu jo vähän näkökulmaa ja sanomaa biisin sisältöön, mutta kertosäe onnistutaan kuitenkin pilaamaan vetämällä alkuperäinen kertsi huonolla englannilla itse uusiksi. Myös ihmeellisesti nimetty (I Will) Pitää lipun ylhäällä voisi olla toimiva, ellei sen aihe olisi jo niin kulunut.

Tumppi Hauva pysyy joten kuten biitissä ja artikulaatio on kunnioitettavan selkeää, mutta muilla osa-alueilla isolla itsetunnolla varustetulla MC:llä on vielä paljon petrattavaa. Persoonallisuus, laadukkaat vertauskuvat ja flow sekä biisien varsinainen sisältö loistavat poissaolollaan, puhumattakaan karismasta ja läsnäolosta. Hi-Flyn biitit ovat molemmat ihan kelvollisia perusbiittejä ja niiden, sekä välillä havaittavissa olleen yrityksen ansiosta EP saa arvosanaksi:

1 / 5

Linkit:
Tumppi Hauvan entiset Mikseri-sivut

Ei kommentteja: