lauantai 27. lokakuuta 2007

Kollabo Brothers - For My PeoplesKollabo Brothers - For My Peoples
Kool Kat Records, 2006

Biisilista:
01. Intro feat. Craig G
02. No Equal feat. Craig G
03. For My Peoples feat. Donald D
04. Way Back feat. Tim Dog
05. Watch The Game feat. The Gambit
06. Lovin' This Shit feat. Afu-Ra
07. My Flows To Blow feat. Diamond D
08. Hip Hop Blues feat. Grandmaster Caz
09. Two Kool Brothers
10. I Got Soul feat. Zion
11. Words I Wrote feat. Paris
12. Glad To Be Me feat. B.I.
13. My Melody feat. B.O. Dubb
14. I'm a Real Emcee feat. Donald D
15. Outro

Kollabo Brothers -kaksikko Kool Ski (Kool Kat Recordsin "head honcho", suomalaisen rap-musiikin pioneeri) ja Staffro (suht kovaa suosiota Suomen rajojen ulkopuolella nauttiva tuottaja) tekivät melkoisen kulttuuriteon vuoden 2006 keväällä, kun heidän pitkäaikainen projektinsa "For My Peoples" -albumi ilmestyi kauppojen hyllyille. Kyseisellä platalla nimittäin vierailee vaikuttava ja nimekäs lista ulkomaisia vanhan koulukunnan MC:eitä, räppäämässä Kollabo Brothersien biitteihin. Mukana on mm. "The Devil Made Me Do It", "Sleeping With The Enemy" ja "Guerrilla Funk" -sooloistaan tuttu Paris, legendaarisen Juice Crewn alkuperäisjäsen Craig G, yhtä legendaarisen DITC-ryhmän Diamond D, Oakland-duo Zion I:n MC Zion, Fuck Compton -dissistään muistettava ja korkealle arvostettu Tim Dog sekä Grandmaster Caz, jonka riimejä Big Bank Hank käytti Sugar Hill Gangin Rapper's Delightissa tunnetuin seurauksin. Lisäksi oman panoksensa antavat myös Donald D, Afu-Ra, Staffron "Influence" -platallakin sylkenyt Shaman Work Recordingsin B.I., B.O. Dubb (eli tuttavallisemmin Bomfunk MC'sien Raymond Ebanks) sekä turkulainen The Gambit. Ihmeellistä kyllä, edes tällainen vierailijalista ei kirvoittanut suomalaisissa räppipiireissä keskustelua käyntiin.

Keskustelua tämä platta ehdottomasti ansaitsisi, ainakin laadukkaan tuotantonsa osalta, sillä miehet ovat loihtineet viidentoista biisin kokonaisuuden, jolla ei ole yhtäkään huonoa biittiä. Staffro ja Kool Ski ovat saaneet tuotannossa muutaman biitin osalta apua Recluse Recordingsilta tutuilta Jake The Breakilta sekä Flamilta. Soundi on ajatonta ja todella tarttuvaa, taustojen ysärifiilis laittaa pään nyökkäämään ja jalan vipattamaan. Samplepohjainen matsku scratchien höystämänä liikkuu periaatteessa biisi biisiltä samoissa tunnelmissa, mutta ei puuduta kuuntelijaa. Eniten soundi tuntuu poikkeavan yleisestä linjasta biiseillä My Melody (perinteisempi old school -biitti, mukana myös svengaavaa samplea) ja I Got Soul (boom bapimpaa kamaa kuin muu levy). Laadukas tuotanto on ehdottomasti koko levyn kantava voima ja tekijä, joka saa kiekon todella kuulostamaan Kollabo Brothersien pitkäsoitolta eikä kokoelmalta, jonne on vain lätkitty satunnaisia biisejä. Siksi on ilahduttavaa, ettei biittien ole tarvinnut mennä hukkaan, vaan ne ovat päätyneet osaavien räppäreiden käsiin.

Sielukkaat taustat ovat selvästi herättäneet MC:t saarnaamaan vanhoista hyvistä ajoista ja nykyisen MTV-rapin järjettömyydestä, sillä lähes poikkeuksetta jokainen räppäri on ottanut biiseillä jonkinlaisen luennoitsijan aseman. Ei tarvitse kovin paljoa liioitella jos sanoo, että kaikki kappaleet noudattavat teksteiltään kaavaa: "mä oon legendaarinen, opetan suomalaisille millaista oli vanhoina hyvinä aikoina kun itse alotin, kerron miten hip hop on muuttunut ja kritisoin nykymenoa."Poikkeuksena B.I., joka Glad To Be Mellä riimittelee raidan nimen mukaisesti siitä, kuinka iloinen hän on vapaudestaan sekä siitä, että hän saa olla kuka on. Craig G hakee itselleen vertaista MC:tä, Tim Dog kertoo millaista se aito räppi oli "kauan sitten", Afu-Ra elää sekä rakastaa hiphoppia henkeen ja vereen, Zion korostaa sielukkuuden merkitystä jne. You get the point.

Valitettavasti levyllinen saarnausta ja itsestäänselvien asioiden viljelyä ei ole kovin kiinnostavaa kuunneltavaa, jonka takia suurin osa platasta menee vain (hyvänä) taustamusiikkina. Vaikka kenenkään ulosannissa ei ole mitään valittamista, ainoastaan kaksi MC:tä saa elävöitettyä saarnaustaan sille tasolle, että se on jo muutakin kuin edellä mainittua taustamusaa. Grandmaster Caz saa tunteella ja hienolla, puhuttelevalla tyylillä vedetyn Hip Hop Bluesin aikana kuuntelijan höristelemään korviaan, samoin tekee Paris Words I Wrotella. Suomalaiset The Gambit ja B.O. Dubb kuulostavat kömpelöiltä kovassa seurassa, mutta kovien taustojen ansiosta hekin menevät letkan mukana siinä missä muutkin.

Kokonaisuutena asiallinen paketti ajattomia biisejä, jotka sopii niin kotikuunteluun, autoon kuin pippaloihinkin. Kollabo Brothers -biitit on loistavia.

3½/5

Linkit:
Kollabo Brothers
Kool Kat Records
Staffron haastattelu syvallapelissa.comissa
Tilaa "For My Peoples" The Funkiestista

Ei kommentteja: