sunnuntai 28. lokakuuta 2007

Herrasmiesliiga - HerrasmiesliigaHerrasmiesliiga - Herrasmiesliiga
Löyly-Viihde, 2006

Biisilista:
01. Happamia, sanoi kettu
02. 112
03. Enemmän
04. Karma
05. Miehen mitta feat. Sere & SP (kuuntele)
06. Ne kyselee
07. Se en ollu minä
08. Kestä
09. Mahtavaa
10. Sirkus
11. Viimeinen pisara
12. Keskity feat. Toinen Kanava
13. Haluisin et tiedät
14. Pitkää sylkee
15. Jess
16. Onks se sulta pois feat. 5th Element
17. Lahest feat. 5th Element

Lahtelaisen hiphop-kollektiivi 5th Elementin jäsenistä koostuva kolmihenkinen Herrasmiesliiga (Cheek, Brädi, TS) on tuttu Cheekin keikoilta ja albumeilta. Energisillä keikoillaan ihmisiä ihastuttanut Liiga päätti 2006 syksyllä siirtyä lavoilta levylle ja täten syntyi Löyly-Viihteen kautta julkaistu self-titled pitkäsoitto "Herrasmiesliiga". Levyn ensimmäinen single 112 ei ihmisiä kovasta biitistä ja sanaleikittelystä huolimatta lämmittänyt, vaan loi suuren kynnyksen albumin tarkastamiseen. Kielikuvia albumilla riittää kyllä rutkasti lisää, mutta samalla aiheet liikkuvat monipuolisemmissa vesissä kuin ennakkoon olisi uskonut.

Kolmikko nimittäin riimittelee ihmissuhteista, miehisyydestä, juomisesta ja sen seurauksista, ihmissuhteista, kotikaupungista, kunnianhimosta, keikoista sekä karmasta. Ongelmana tässä on ainoastaan se, että mielettömästä energiastaan tuttu Herrasmiesliiga ei vakavempien aiheiden äärellä kuulosta niin vakuuttavalta kuin muuten ja haikeiden biisien aikana meininki latistuu tylsäksi. Nopeatempoiset biisit sen sijaan toimivat helvetin lujaa. Hyvä esimerkki vakavempien ja rennompien biisien kanssa tasapainoiluista on pitkäsoiton kolmas ja neljäs raita. Levy on käynnistynyt nopeatempoisilla biiseillä ja kolmantena raitana tuleva Enemmän kruunaa lupaavan alun tarjoamalla Kfiedin tekaiseman loistavan biitin, jonka päälle koko konkkaronkka sylkee mielettömän kovalla asenteella kunnianhimosta ja tavoitteista. Kertosäe on hyvä, vuorottelu toimii täydellisesti ja Liiga tuntuu olevan parhaimmillaan.

Sitten seuraa Karma, joka latistaa hyvän meiningin täysin. MGi:n voksusamplen ympärille rakentama pliisu fiilistelytausta ärsyttää ja varsinkin TS:llä on vaikeuksia pysyä uskottavana vakavamman tekstin parissa. Onneksi platan muut aiheet ovat sen verran maanläheisiä, että niitä jaksaa kuunnella huolimatta siitä, onko tempo nopea vai hidas. Liiga käyttää muutamilla biiseillä erilaisia näkökulmia hyväkseen, tehokeinona. Yksi tällainen kipale on Miehen mitta, jossa Cheek, Brädi, TS, Sere ja SP kertovat miehisyydestä omista näkökulmistaan ja näin ollen mukaan saadaan esimerkiksi myös isän kanta aiheeseen. Viimeinen pisara taas on oivaltavasti kirjoitettu biisi Liigan jäsenten suhteesta rakkaaseen alkoholiin, hyvin toteutettu.

Kestä liikkuu vaikeiden ihmissuhteiden sekä yhden illan panojen maastossa MGin loistavaa biittiä käyttäen. Samaisessa biisissä on kiva idea muuttaa flown nopeutta versen keskivaiheessa. Hatunnoston ansaitsee myös Pitkää sylkee, joka kuvailee osuvasti darra-aamun omantunnon tuskia sekä katumuksia ja Sirkus, jossa erityisesti Brädi pukee räppibileiden ja -keikkojen meiningin sirkusympäristöön hyvin. Sen sijaan biisit kuten Mahtavaa ja Ne kyselee on aivan turhia filleribiisejä, joita ei olisi kannattanut ottaa pitkäsoitolle kokonaisuutta pilaamaan. Kokonaisuudesta puheen ollen, tuntuu vahvasti siltä, että biisilistan olisi voinut laittaa parempaan ja osuvampaan järjestykseen yhtenäisyyden luomiseksi.

Vierailijoista edellä mainitut Sere & SP onnistuvat hyvin, eikä Toisen Kanavan jätkienkään panoksessa ole moitittavaa biisillä Keskity. Levyn kahtena viimeisenä raitana olevat 5th Element -possebiisit taas jättävät kaksijakoiset fiilikset: Onks se sulta pois on karsea biisi, mutta Lahest on ihan mukavaa kotikulmien kuvailua ja biittikin on kova. Suurimmaksi osaksi tuotannosta vastannut MGi käyttää liian monella träkillä biitin kertsiosuuksissa vaisuja voksusampleja, mutta siitä huolimatta jälki on läpi levyn vakuuttavaa. Hyvät taustat ovat loihtineet myös Joniveli sekä Kfied, Roitzun ja J-Kayn tuotannot taas eivät ole niin kovasti mieleen.

Itse Liigasta parhaiten mieleen jää Brädi, heikoimpana taas TS. Mikäli biisilistasta olisi napannut viitisen biisiä pois, albumi saattaisi ansaita jopa neljä tähteä. Näppärää riimittelyä, vuorottelua ja teknistä kikkailua. Parhaimmillaan kolmikko on biiseillä Enemmän, Viimeinen pisara ja Kestä, kun taas huonoimmillaan trio vetää Ne kyselee sekä Onks se sulta pois -tasoisia rimanalituksia. Jos olet lahtelaisten fani tai kahden vaiheilla levyn tarkastamisen suhteen, suosittelen ostamista. Jo valmiiksi Herrasmiesliigaa "vihaavien" suosittelen pitämään näppinsä erossa tästä tekeleestä.

3/5

Linkit:
Herrasmiesliiga
Herrasmiesliiga Myspacessa
Herrasmiesliigan haastattelu syvallapelissa.comissa
Löyly-Viihde
Tilaa "Herrasmiesliiga" The Funkiestista

1 kommentti:

Tuula kirjoitti...

te olette kyllä aivan parhaita..... tehkää mahdollisimman äkkiä lisää biisejä kiitos