lauantai 20. lokakuuta 2007

Hannes Hauska & Eeegac - Paska on paskaaHannes Hauska & Eeegac - Paska on paskaa EP
Omakustanne, 2007

Biisilista:
01. Intro
02. En lopeta
03. Brightside of Hell pt. II
04. 20 & ½
05. Paska on paskaa
06. Interlude
07. Pellen touhuu/Sirpaleita (Eeegac remix)
08. Fork of Death
09. Sinfonia 07 feat. Minorfic
10. Paska on paskaa (Kooroc remix)
11. Outro

MC Hannes Hauskan (ent. Miikkabhui) ja tuottaja Eeegacin yhteistyönä syntynyt pitkä EP "Paska on paskaa" ei ole värikäs ainoastaan kansiensa puolesta, vaan myös sisällöltään. Tälle 2007 julkaistulle omakustanteelle nimittäin mahtuu muutama remix, pari instrumentaalia, neljä uutta Hannes Hauska & Eeegac -biisiä sekä tavanomaiset intro, interlude ja outro. EP-muotoiseksi julkaisuksi kuulostaa aikamoiselta sekamelskalta ja sitä tämä onkin, omalla tavallaan.

Hannes Hauskan vahvuutena olen aina pitänyt persoonallisia biisien aiheita ja massasta erottuvaa ääntä. Näitä molempia vahvuuksia käytetäänkin levyn nimikkokappaleessa Paska on paskaa, jossa kerrotaan rempseällä otteella... no, siitä mikä kaikki on paskaa. Hauskoja riimejä, tiukka biitti ja omaperäinen idea. Muut biisit eivät ole aiheiltaan niin omaperäisiä, mutta ovat kuitenkin kerrottu omasta näkökulmasta eikä toisten ihmisten silmien läpi, kuten monet sortuvat tekemään. Kerrotaan omasta elämänvaiheesta, räppärin karusta arjesta, ahdistuksesta, omasta suhteesta musiikkiin sekä myös uhotaan sopivissa määrin. Kaikki Hanneksen biisit ovat potentiaalisia, mutta niistä kuulee selvästi läpi yhden vakavan puutteen: ajankäytön.

Tuplaukset kusevat ajoittain, flow on varsinkin alkupään biiseissä hyvin yksitoikkoinen ja kuulostaa siltä, kuin koko levyn riimit olisi purkitettu sessarimeiningillä. Vaikka kyseessä onkin "vain" EP, ei se tarkoita sitä, että voisi lyödä homman läskiksi. Missä kunnianhimo? Pienellä panostuksella esimerkiksi En lopeta voisi olla kova biisi, nyt se on vain (kuten suurin osa levystäkin) kokoelma hauskoja läppiä.

Tuottaja Eeegac on saanut luotua näin monipuoliselle EP:lle sopivan skaalan biittejä: löytyy minimalistista, hilpeää ja vauhdikasta meininkiä hauskoilla sampleilla höystettyinä. Varsinkin kaksi herran omaa instrumentaalia ovat mainio osoitus hänen kyvyistään ja monipuolisuudestaan: siinä missä biitit toimii räppien kanssa, ne kestävät hyvin myös kuuntelua ilman sylkemistä. Häiriintynyt, rosoinen ja kylmä Brightside of Hell pt. II ja haikeampi Fork of Death ovat hienoja taustoja, jotka sisältävät juuri sopivasti vaihtelevuutta ja luovat kuuntelijalle mielikuvia. Soundista tulee mieleen juuri Tommishockin kanssa levyn tehnyt Kimarr. Vingutteluista toki isot plussapisteet myös

Ns. vierailijoista Koorocin tulkinta Paska on paskaa -kappaleesta on mahtava, vaikkakin kertsiosuus on alkuperäistä aika rankasti huonompi ja vaihteeksi suomeksi räppäävä Minorfic onnistuu ihan mukavasti Sinfonia 07 -biisillä, teknisistä puutteista huolimatta. Kokonaisuutena levy on sekava joukko raitoja, joiden vahvuuksina ovat hyvä soundimaailma ja omaperäisyys. Jos pystyt sulattamaan puutteet ajankäytön ja viimeistelyn kanssa, suosittelen levyä tarkastettavaksi. EP:llä on hetkensä, hauskat sellaiset.

2½ / 5

Linkit:
Hannes Hauska Myspacessa
Eeegac Myspacessa
Tilaa levy The Funkiestista
Lataa levy ilmaiseksi

Ei kommentteja: