lauantai 27. lokakuuta 2007

Funkeyh & Winnie - VaraslähtöFunkeyh & Winnie - Varaslähtö

Omakustanne, 2005

Biisilista:
01. Intro
02. Nyt me mennään
03. Domedag
04. If The Flavour Ain't Right feat. Shay
05. Kamppailu jatkuu feat. M.A.T
06. Varaslähtö
07. Kävelen mun kulmilla feat. Elias L.
08. Hur det än går
09. Outro (Tehään mitä tehään) feat. NBC

Ruotsi. Suomen toinen virallinen kieli ja allekirjoittaneelle eniten päänvaivaa ylioppilaskirjoituksissa tuottanut oppiaine. Kolmihenkiseen NBC:hen eli Nörtti Bois Crewhun kuuluva Funkeyh päätti minun ja muiden huonosti ruotsin kieltä taitavien kiusaksi lyöttäytyä yhteen kyseisellä kielellä räppäävän Winnien kanssa vuonna 2005, ja tehdä hänen kanssaan yhdeksän biisin mittaisen, hyvin kansainvälisesti värittyneen platan nimeltä "Varaslähtö". Omakustanne on kaksikon ensimmäinen (ja tähän mennessä ainoa) julkaisu ja tuotannosta sillä vastaavat ruotsalaiset Amentia, Mario Dri, ZooLive sekä Enigmatic Productions, suomalaiset Kino, LXC ja Elias L. sekä hollantilainen Shay.

Winnien ruotsi ja Funkeyhn suomi vuorottelevat biiseillä yllätävän kivuttomasti versestä toiseen, vaikka yleensä ns. kaksikieliset biisit ovat tuhoon tuomittuja jo ennen ensimmäistäkään kuuntelua. Molempien artikulointi on kuin suoraan oppikirjasta ja flow ei muutamia notkahduksia lukuunottamatta petä. Hyväntuulisesti ja innostuneesti läpi levyn esiintyvä kaksikko kuulostaa luonnolliselta sekä uskottavalta - jopa kuuntelijaystävälliseltä - debyytillään. Biiseistä huokuu tekemisen meininki, mutta räpeissä saisi olla rutkasti enemmän munaa. Parhaiten tämän huomaa levyn päättävältä Outro-raidalta, jolla olisi kaikki ainekset muodostua hyväksi possebiisiksi, mutta latistuu Nörtti Bois Crewn (Funkeyh, Elias L., Dt1) ponnettoman räppäilyn ja säyseän kertosäkeen seurauksena.

Yli kolmasosa levystä on debyytille tavanomaisesti esittelybiisejä, joissa kerrotaan omasta historiasta ja näytetään vaikkapa iskulinjojen avulla mitä osataan. Esimerkiksi Shayn kanssa tehdyssä Hollanti-Suomi-connection -biisissä If The Flavour Ain't Right, Funkeyh yltää välillä ihan oivaltavaan riimittelyyn, mutta suurimmaksi osaksi aika on ehtinyt purra hampaansa läppiin, joista on tullut kahdessa vuodessa kuluneita. Myös tuomiopäivä, nuoruusvuosien kulmat ja elämän vaikeudet nousee esiin teksteissä, ei siis mitään uutta auringon alla. Tuotanto on kansainvälisyydestään huolimatta suht heikkoa, ainoastaan Shayn tuottama nelosraita ja Elias L:n väsäämä Outro-biitti erottuvat halvan oloisista taustoista selvästi edukseen.

Mikissä Shayn taas voisi korvata kuka tahansa suht sujuvasti enkuksi riimittelevä MC. Elias L. vetää hyvin sekavan feattiversen Kävelen mun kulmilla -biisille ja M.A.T on mitäänsanomaton kappaleella Kamppailu jatkuu. Ottaen huomioon julkaisuvuoden ja sen, että kyseessä on herrojen ensimmäinen julkaisu, yllätyin positiivisesti. Levy on suht tasainen, mutta vaarallisen mitäänsanomaton paketti hyväntuulista räppiä suomeksi ja ruotsiksi syljettynä.

2½/5

Linkit:
Funkeyh
Winnie
NBC Crew

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

superb skiva! =)