lauantai 20. lokakuuta 2007

Don P & JaM - TuomitutDon P & JaM - Tuomitut
Softone Music, 2006

Biisilista:
01. Intro feat. DJ UNKLSAM
02. P feat. Kilo
03. Mitä sä tekisit
04. Kuka mä oon
05. Huuda
06. Uus suunta feat. Näkökulma, DJ UNKLSAM
07. Kovisten mietteitä feat. Lost Emissary
08. Mist sä mist mä feat. Näkökulma, Paperi T
09. Elämä mikä me valittiin
10. Meille feat. Paperi T
11. Mun ongelma sun ongelma
12. Polta se mun kaa (kuuntele)
13. Käänne feat. Efu
14. rip J.K.
15. Tuu kotiin mun kaa

Mikä voisi olla parempaa kuunneltavaa kuin kotikulmiaan ja kavereitaan reppaava, nälkäinen ja kunnianhimoinen MC laadukkaiden biittien päällä sylkemässä katuläppää? Tietysti kaksi kappaletta tällaisia herrasmiehiä. Porvoota eli P-Townia edustavat Don P sekä JaM tuovat debyyttijulkaisullaan "Tuomitut" suomalaiseen rap-musiikkiin jälleen uutta verta, uutta soundia ja etenkin todella tarttuvia kertosäkeitä. Softone Musicin kautta julkaistu levy ammentaa biisien aiheet lähinnä omista kotikulmista, kokemuksista, tuskasta ja osittain myös toivosta uuteen huomiseen. Kuulostaa hyvältä, mutta albumilla on myös heikkoutensa.

Hyvät asiat ensin. Tuotanto levyllä on todella tasokasta ja monipuolista - taustat on täynnä tarttuvia melodioita, tunnelmaa luovia sampleja ja potkua. MC:t ovat aika erilaisia tyyleiltään, mutta toimivat yhteen varsinkin vuorottelurakenteisissa biiseissä (Elämä mikä me valittiin). Don P varastaa parilla biisillä shown miellyttävällä äänellä, flowlla, painoituksilla, asenteella ja lyriikoillaan. Muillakaan biiseillä ei minkäänlaisia notkahduksia tule, vaan Don P vetää joka ikisen versen varmalla hyvällä tasollaan ja nousee viimeistään tämän levyn myötä Suomen kovimpien MC:eiden joukkoon. Välillä räppää jopa niin tunteella, että ääni särkyy. JaM tulee heti perässä, tykkään varsinkin miehen kirjoitustyylistä ja koukuttavasta tyylistä, johon on ensin päästävä niin sanotusti "sisälle". Ulosanti on kuitenkin muutamalla biisillä heikohkoa, esimerkkinä Käänne -kipaleen verse, jossa JaM välittää hyvin poissaolevan tuntuisen fiiliksen itsestään kuuntelijalle. Parhaimmillaan JaM on henkilökohtaisissa biiseissä, kuten rip J.K..

Vierailevat tuottajat (Vinnie Prima, MGi, Ola) ja MC:t (Näkökulman kaksikko, Paperi T, Kilo, Lost Emissary) sekä parissa biisissä raaputteleva DJ UNKLSAM ovat harvinaisen onnistuneita valintoja levylle, sillä kukaan edellämainituista ei ole turha lisä levylle. Vierailijat ovat selvästi hioneet versensä ajatuksella kuntoon ja se on piiskannut myös JaMia ja Donia parempiin suorituksiin. Parhaimmista biiseistä on pakko mainita ainakin mahtava Porvoo-anthem P, jossa Vinnie Priman biitti iskee aivan älyttömän lujaa tarttuvan melodiansa ansiosta, kertsi on levyn tarttuvin ja läpät Porvoosta ja ns. "yhteisöllisyydestä" osuvat sekä uppoavat. Ilman kertosäettä rullaava, samplen ympärille rakennettu Kuka mä oon taas sisältää mahtavan versen Don P:ltä. Mies saa tulkittua tuskansa jotenkin elokuvamaisesti, jotta kuuntelijan on helppo hahmottaa tapahtumien kulku päässään. JaMin itseironiset läpät ja kikkailu flown kanssa ovat myös hyviä, mutta verse tuntuu vähän pitkitetyltä. Hienoa itsetutkiskelua ja pohdintaa siitä, mitä he elämältään haluavat.

Vierailijoista Paperi T erottuu positiivisesti varsinkin biiseillä Mist sä mist mä (levyn parhaita biisejä "lyrikaalisesti", myös tunnelma hieno: kuulostaa siltä kuin mikkiä kierrätettäisiin ringissä MC:ltä toiselle) ja Meille (siisti aloitus). Näkökulma näyttää Uus suunta -biisillä olevansa edelleen iskussa ja DJ UNKLSAMIN raaputukset sekä samplet kertsissä on hyvät. Muita kovia biisejä ovat Käänne, jossa Efu tekee onnistuneen featin ja biittikin on kova sekä Polta se mun kaa, jonka sanat osaan jo ulkoa, mutta kappale ei siltikään jaksa kyllästyttää. 15 biisiä poikien ongelmista ja tuskasta on kuitenkin vähän liikaa ja levyn huono puoli on itsensä toistaminen. Sanoituksissa esiintyy liikaa samankaltaiset läpät ja sen takia tätä on raskasta kuunnella. Samalla Huuda rikkoo jotenkin albumin kokonaisuutta, vaikka onkin piristävä party starter ja keikkabiisi sinne kaiken masennuksen keskelle. Muutama biisi pois tai monipuolisempia aiheita ja tämä olisi voinut saada korkeammankin arvosanan. Debyyttilevyksi kuitenkin erinomainen ja kenties tästä muodostuu jonkinlainen Porvoo-räpin merkkipaalu. 2006 vuoden kolmen parhaan suomalaisen räppilevyn joukossa, ihan jo siksi, että Don P ja JaM kuulostavat oikeastaan ensimmäisinä suomeksi tekevistä MC:eistä RRRÄPILTÄ - ilman myötähäpeän tunnetta tai suurempia kliseitä.

4/5

Linkit:
Don P & JaM Myspacessa
Don P Myspacessa
Don P:n & JaMin haastattelu syvallapelissa.comissa
Softone Music
Tilaa "Tuomitut" The Funkiestista

Ei kommentteja: